Wanneer je aan een stedentrip denkt, zal Wenen waarschijnlijk niet gauw bij je te binnen schieten. Toch is deze Oostenrijkse hoofdstad zeker een bezoekje waard. De stad is niet voor niets opnieuw uitgeroepen tot prettigste stad om in te leven en wij vertellen je wat deze stad allemaal te bieden heeft.

De bekende Wiener schnitzel

Nergens anders worden schnitzels zo lekker gemaakt als in Wenen, dus dit mag je haast niet missen. Voor de welbekende Wiener schnitzel kun je het beste bij restaurant ‘Figlmüller’ terecht. Er staan verschillende soorten op de kaart en zorg er maar voor dat je genoeg honger hebt, want je bord zal tot aan de rand gevuld worden met de perfect gebakken schnitzel.

Homemade Breaded German Weiner Schnitzel with Potatoes

Shoppen in Spittelberg

Dit is een wijk met smalle straatjes waar je urenlang doorheen kunt slenteren. Hier vind je leuke restaurantjes, cafés en winkels die je niet gauw ergens anders zult tegenkomen. In Spittelberg draait alles om vintage en design en het is dan ook een verzamelplaats voor kunstenaars en andere creatievelingen. De ideale plek voor een dagje winkelen om vervolgens in een goed restaurant neer te ploffen.

wenen-stad-femfem

Bijzondere architectuur

In het oude centrum van Wenen zie je traditionele en moderne architectuur naast elkaar. Het Hundertwassershaus is een van de meest bekende en bezochte bezienswaardigheden van Wenen. Het is een bijzonder wooncomplex en heeft kleurrijke gevels. Het werd in 1986 gebouwd en is ontworpen door architect-kunstenaar Hundertwasser. Er is geen enkele sprake van symmetrie of rechte lijnen en het huis zelf, inclusief ramen en deuren, staan schots en scheef. Je kunt het wooncomplex alleen van de buitenkant bezichtigen, maar dit is het zeker waard.

VIENNA - OCTOBER 13 2012: Hundertwasser Haus on OCTOBER 13 2012 in Vienna. The iconic building by famous architect is one of reasons to visit Vienna

Koninklijke paleizen

Wenen is rijk aan koninklijke paleizen en staat natuurlijk bekend om het prachtige paleis waar Sissi heeft gewoond, Schloss Schönbrunn. Dit is gevestigd naast ‘Tiergarten Schönbrunn’, de oudste dierentuin ter wereld. Het paleis telt maar liefst 1441 kamers en hiervan kun je er 50 bezichtigen. Je kunt een kijkje nemen in het dagelijkse leven van Keizer Frans Joseph I en Keizerin Sissi door middel van een audiotour en vergeet ook zeker niet om een bezoekje te brengen aan de uitgestrekte paleistuin.

Palace and Gardens of Schonbrunn

Paardenballet in Spaanse rijschool

De Spanische Hofreitschule is de oudste manege ter wereld en hier treden de wereldberoemde Lippizaner paarden op voor publiek. De paarden leven hier als echte vorsten en dansen de sterren van de hemel op klassieke muziek. Van pirouetten tot kleine luchtsprongen, het is een hele belevenis op zich. Het is het enige instituut ter wereld waar de klassieke rijkunst vanaf de renaissance op hoog niveau bewaard is gebleven. Er vinden verschillende voorstellingen plaats en het is ook mogelijk om ’s ochtends een training bij te wonen of een rondleiding te krijgen in de stallen.

femfem-paarden-wenen

Stad van de muziek

Wenen staat ook wel bekend als ‘de stad van de muziek’, omdat het een van de meest muzikale steden van de wereld is. Er woonden vele muzikanten en componisten in Wenen, zoals Mozart, Beethoven en Strauss. Wanneer je een muziekliefhebber bent, is dit zeker wel de moeite waard. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Haus der Musik of neem een kijkje bij het Mozarthaus, waar Mozart heeft gewoond. Ook kun je langs de Weense Staatsopera voor een rondleiding en ’s avonds kun je luisteren naar de mooiste klassieke muziek die wordt gespeeld in de concertzaal.

Vienna Opera house, Austria

Gratis attractiepark

‘Wiener Prater’ is een groot attractiepark met gratis toegang en heeft een hoop attracties, culinaire eettentjes en prachtige natuur. Met name het reuzenrad is een populaire attractie en ook een van de belangrijkste symbolen van Wenen. Het is in 1897 gebouwd en is 67 meter hoog. Een ritje in dit reuzenrad geeft je meteen een mooi uitzicht over de hele stad.

femfem-wenen-attractiepark

Ook Budapest valt goed in de smaak. Lees hier alles over deze stad.