roze wolk baby fem fem

Waarom het oké is om niet op een roze wolk te zitten nadat je baby is geboren

Body & Mind30 okt 2018, 15:46 doorRedactie
Je hoort het vaak van mensen die net een baby hebben gehad: dat ze op een roze wolk zitten. Maar helaas is dit niet bij iedereen zo na een bevalling. Sterker nog, veertig tot tachtig procent van alle vrouwen die net zijn bevallen voelt zich tijdelijk neerslachtig na het hebben van een kind. Gelukkig is er wel een manier om ermee om te gaan.
roze wolk baby fem fem
Het krijgen van een baby is ongeëvenaard. Je zit vol met allerlei emoties want je hormonen zijn all over the place en alhoewel je natuurlijk dolblij bent (hopen we) wanneer je een kind krijgt, is het voor veel vrouwen aan het begin een enorme rollercoaster dus nee, het is absoluut niet gek dat je niet constant rondloopt met een big fat smile op je gezicht en af en toe niks liever wilt doen dan alleen maar huilen. Niet alleen fysiek maar mentaal vergt een zwangerschap en een bevalling heel veel van je en zodra de baby er is kost het verzorgen veel energie maar vergeet ook niet jouw eigen herstel. Dat kost tijd.

Babyblues

Opeens heb je een mini mens waar je 24/7 mee bezig bent. Veertig tot tachtig procent van de vrouwen die net zijn bevallen voelen zich verdrietig en prikkelbaar na een bevalling en slapen gebeurt ook amper. Dit is wat ze de 'babyblues' noemen. Het kan een aantal dagen duren maar het kan ook zomaar een aantal weken duren dat je je vooral heel somber voelt in plaats van op die roze wolk zit. Sommige vrouwen schrikken hiervan maar het gaat vaak vanzelf weer over dus hoef je je er geen zorgen over te maken. De symptomen van de babyblues zijn: huilbuien (oftewel kraamtranen), slapeloosheid, negatieve gedachten, stemmingswisselingen, je bent prikkelbaar en overgevoelig én je hebt het gevoel dat je de verantwoordelijkheid van een baby niet aan kan.

De oorzaak

Er zijn verschillende onderzoeken geweest om erachter te komen hoe de babyblues nou eigenlijk ontstaan. Zo heb je bijvoorbeeld de onderzoekers die denken dat het komt door een tekort aan progesteron of kan het liggen aan een gebrek aan bepaalde vitamines maar een duidelijke conclusie is er niet. Ook is er een onderzoek waaruit blijkt dat het te maken heeft met weeënopwekkers die vrouwen krijgen toegediend tijdens een bevalling maar dit is een onderzoek wat nog niet is omarmd door de wetenschap.
Ben je net moeder geworden, dan doet dat enorm veel met je emoties. Je leven verandert volledig. Of het nou je eerste, tweede of derde kind is. Sommige vrouwen voelen zich zo overweldigd door de verantwoordelijkheid die ze opeens hebben voor hun hopeloze baby dat ze zich vaker 'down' voelen dan 'up' na de geboorte.

Omgaan met babyblues

Voorkomen kan niet, wat je moet leren is ermee om te gaan en daarbij kunnen deze tips helpen:
Wil je huilen? Laat het stromen
Je bent niemand een verantwoording schuldig, dus heb je even zin om keihard te huilen? Doe het. Heb je nog kraamzorg? Laat je kraamverzorgende dan af en toe iets voor je doen of je partner en neem vooral ook af en toe de tijd voor jezelf wanneer het kan.
Huid-op-huidcontact
De hormoon oxytocine, wat wordt aangemaakt zodra je je baby's huid voelt of zijn geur ruikt, regelt jouw gevoelens en versterkt vooral jouw liefdevolle gevoelens. Maar huid-op-huidcontact is ook nog eens goed voor de band met je baby.
Blijf thuis
Je wilt prikkels vermijden dus probeer aan het begin vooral lekker thuis te blijven.
Zorg voor jezelf
Als het kan: geef zo veel mogelijk uit handen; je partner, je kraamhulp, jullie ouders en vrienden. Drink veel water, zorg dat je goed eet en als het kan, ga even slapen. Je lijf en hoofd hebben rust nodig.
Praat erover
Je zult merken dat je moeder, zussen of zelfs vriendinnen ook last hebben gehad van de babyblues en dus is praten belangrijk want dan heb je mensen die jouw gevoelens snappen. Maar bespreek ook met jouw partner hoe jij je voelt. Wees open met elkaar zodat jullie elkaar goed begrijpen - het versterkt de band die jullie al hadden.
Neem alle tijd
Je hoeft echt niet binnen een mum van tijd jullie hele leven weer op de rails te hebben. Dit is niet zomaar een kleine aanpassing in jullie leven maar iets groots. Ontzwangeren (zoals ze het noemen) kost tijd en energie en dat moet je ook nog eens combineren met slapeloze nachten.
Wees vooral heel lief voor jezelf
Heb je het idee dat je niet de moeder bent die je in eerste instantie voor ogen had gezien? Een stralende, zelfverzekerde moeder? Dat ben je wél maar het kost gewoon wat tijd. Dat huilen en mopperen gaat heus weer voorbij en dan, dan is het echt genieten van je kleine.
Lees ook: zo zorg je dat je relatie spannend blijft tijdens je zwangerschap.