Modellenwerk: we hebben daar stiekem allemaal aan gedacht, maar voor de meesten was dat een tijdelijke droom. Want hoewel we allemaal een Bella of Gigi Hadid willen worden, is dat niet voor iedereen bestemd. Enne, niet elk model verdient natuurlijk even veel als de ander.

Zo veel verdien je als model salaris
Bron: @bellahadid

Een droom

Het leven van een model klinkt voor veel mensen als een grote droom. Wie denkt aan de modellenwereld, denkt al gauw aan glitter en glamour, de wereld rondreizen, in de spotlights staan en daar ook nog eens flink betaald voor krijgen. Tenminste, dat denken we. Kun je er daadwerkelijk zo rijk mee worden of valt dat toch tegen?

De realiteit is dat veel modellen, en dan vooral aan het begin van hun carrière, onder modaal verdienen. Pas wanneer je naam maakt, zal je inkomen stijgen. Het hangt dan ook volledig af het een aantal factoren. Bijvoorbeeld voor wie jij model zal staan en hoeveel klussen je per maand doet.

Beginnen als model

Belangrijk om te weten is dat je, voordat je daadwerkelijk begint met het verdienen van geld, je vaak eerst zelf geld zult moeten investeren. Je zult een modellenbureau moeten inschakelen die alles van a tot z voor je wil regelen, en ook zij willen daar natuurlijk wat aan verdienen. Je inkomen zal dus niet alleen voor jouw zijn, maar ook voor het bureau.

Veel modellen doen dan ook niet alleen modellenwerk. Het is dus belangrijk dat je hiernaast ook iets anders doet, of in ieder geval een diploma op zak hebt. Mocht je modellendroom dus ten onder gaan, heb je tenminste een optie b.

Ook is het belangrijk als beginnend model om afwegingen te maken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je voor het eerst door een groot merk wordt gevraagd, maar dat ze niet bereid zijn om je hier veel voor te betalen omdat je nog niet bekend bent.

In dit geval kun je er voor kiezen om het bod af te slaan en om een ander (minder bekende) klus te doen waar je meer geld voor krijgt. Maar wat wij je zouden adviseren, is om elke klus die je aangeboden wordt, gewoon aan te nemen. Vooral als het een groot merk is. Zorg er uiteraard niet voor dat je te veel hooi op je vork neemt.

Zo veel verdien je als model

De vraag van hoeveel je als model verdient, is niet makkelijk te beantwoorden, Het ligt namelijk aan hoe jij je portfolio hebt opgebouwd en voor wie jij model zal staan. Geschat wordt dat het salaris van een professioneel model ergens tussen de € 1.400 en de € 10.000 per maand ligt, zonder de wereldtop meegerekend. Maar een beginnend en relatief onbekend model zal bijvoorbeeld tussen de € 200,- en € 300,- euro per maand verdienen.

Not so much: dit is het salaris van de meiden van K3