Vragen om een hoger salaris voelt misschien niet echt als normaal, maar eigenlijk is dit helemaal niet zo’n gekke vraag. Je bent namelijk helemaal vrij om dit te vragen, want nee heb je en ja kun je krijgen! Dat zeggen ze natuurlijk niet voor niets. Toch kan het een lastige stap zijn, want hoe pak je dit aan en wat is nou een oké bedrag om te vragen? Als je salarisverhoging zou willen, lees je nu verder.

salarisverhoging
Bron: Unsplash

Waarom vraag je om salarisverhoging?

Het meest belangrijke: dat jij weet waarom je gaat vragen om een salarisverhoging. Natuurlijk kunnen we allemaal een extra zakcentje wel gebruiken, maar dat is niet per se dé reden waarmee jij indruk zal maken bij je baas. Je kunt het namelijk beter onderbouwen op basis van jouw prestaties op de werkvloer én de waarde van jou binnen het bedrijf. Als jij weet aan te tonen dat je onmisbaar bent, maak je een grotere kans om die salarisverhoging binnen te slepen.

Zo bepaal je het bedrag van je salarisverhoging

Het bedrag dat je gaat vragen, moet natuurlijk wel realistisch blijven. Ga dus goed na wat precies de redenen zijn dat jij recht hebt op die verhoging én bekijk eens goed voor jezelf hoeveel je daarvoor extra zou kunnen vragen. Over het algemeen is er gelukkig wel een richtlijn. Salarisverhogingen zijn vaak tussen de 3 en 5 procent dus dit zou je voor jezelf aan kunnen houden. Afhankelijk van de redenen, kun je kiezen voor een percentage dat hier binnenvalt.

Het komt uiteraard wel eens voor dat de salarisverhoging hoger is dan 5 procent. Verhogingen tussen de 10 en 20 procent zijn zeker niet ongewoon, maar alles heeft wel te maken met wat de redenen zijn. Als jij bijvoorbeeld dubbel zoveel taken gaat uitvoeren, is het logisch dat daar een behoorlijke verhoging tegenover staat.

Lees ook: Zo vraag je je baas om salarisverhoging (en zo krijg je het ook)