Zijn jij en je lover klaar voor the next move en willen jullie samen een huis kopen? Mega leuk, maar er komt ook behoorlijk wat bij kijken. Er breekt voor jullie een periode aan waarin er veel geregeld moet worden, dus een goede voorbereiding is het halve werk. Wij zetten de belangrijkste zaken die jullie moeten regelen voor het kopen van een huis op een rij.

Dit is waar je op moet letten

Om je voor te bereiden op eventuele verrassingen, zoals onverwachts hoge energierekeningen of de combinatie van studieschuld en een hypotheek, zetten wij alle belangrijke zaken voor je op een rij. Zo weten jij en je lover wat jullie te wachten staat.

1. Maak een financieel overzicht

Wonen jij en je lover op dit moment nog niet samen? Maak dan eens een uitgebreid overzicht van jullie financiën. Zet op een rij wat jullie maandelijkse uitgaven zijn, zoals de kosten van een woning, boodschappen, verzekeringen en persoonlijke uitgaven. Het is goed om te weten wat er maandelijks in- en uitgaat. Ga vervolgens de maximale hypotheek berekenen, zo weet je meteen binnen welk budget je naar woningen kunt kijken.

2. Organiseer jullie administratie

Zorg ervoor dat alle belangrijke documenten op een logische plek worden bewaard. Contracten van het huis, persoonlijke gegevens, rekeningen, werkgeversverklaringen: er zijn tig documenten nodig bij het kopen van een huis. Bundel alles in de cloud of druk het ouderwets af op papier.

3. Wees eerlijk over schulden

Jullie staan op het punt om een gigantische aankoop te doen, dus wees hierbij eerlijk over de eventuele schulden die je hebt. Heb je tijdens je studie geld geleend en wil je een huis kopen met studieschuld? Lees je dan goed in over de regels die hierbij gelden. Als je een studieschuld hebt, dan vermindert dat namelijk het bedrag dat je mag lenen bij het aangaan van een hypotheek. Wel is het zo dat de invloed van die studieschuld minder groot is dan bij een andere lening. Een studielening staat niet geregistreerd bij het BKR, maar is verstandig om wel te melden bij het afsluiten van een hypotheek. Zo weet je namelijk zeker dat je je maandelijkse hypotheeklasten zonder problemen kunt betalen.

4. Open een gezamenlijke rekening

Jij en je partner gaan een huis delen, dus daarom is het slim om ook samen een rekening te openen. Van deze rekening kunnen jullie de maandelijkse kosten betalen en kunnen jullie samen een spaarrekening openen. Gaan er dingen kapot in jullie nieuwe huis? Of moet er een verbouwing plaats gaan vinden? Dan kunnen jullie dit van déze rekening betalen.

5. Kies de juiste samenlevingsnorm

Samen een huis kopen, houdt in dat het huis op allebei jullie namen staat. Ondanks dat jullie gek zijn op elkaar, is het verstandig om realistisch te blijven. Hoe sad het ook is, een relatie kan stranden. Of nog erger: een van de twee overlijdt. Bij deze gebeurtenissen wil je niet voor verrassingen komen te staan, dus het is slim om een samenlevingsnorm te bepalen. Kies voor een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of (de meest romantische van de drie) een huwelijk!

6. Geniet van deze tijd

Jij en je lover gaan een huis samen kopen. En geloof ons: deze gebeurtenis zal je voor altijd bij blijven. Ondanks dat het op sommige momenten moeilijk gaat zijn, is het belangrijk om van deze tijd te genieten. Hoe tof is het dat jij en je partner samen zo’n grote stap gaan zetten? Genieten dus!

Lees ook: Studieschuld sneller aflossen? Deze tips gaan je daarbij helpen