Wanneer je net je studie heb afgerond of voortijdig je opleiding hebt verlaten is het aflossen van een studieschuld niet het allerleukste onderwerp om bij stil te staan. Toch is van belang om er over na te denken. Hoewel je je studieschuld met een lage rente kunt aflossen, kan dit bedrag wel invloed hebben op de hoogte van je hypotheek als je een huisje wilt kopen. Wil je zo snel mogelijk van je studieschuld af zijn? Dan gaan deze tips je helpen om zo snel mogelijk je schuld aan ome DUO terug te betalen. Let’s get it!

@pexels
@pexels

Studieschuld sneller aflossen

Laten we beginnen met iets positiefs: je hoeft niet meteen te starten met het aflossen van je studieschuld. Nadat je je stufie hebt stop gezet, begint op één januari van het volgende jaar de zogenoemde aanloopfase. Dit is een fase die twee jaar duurt en waarin je nog niets hoeft terug te betalen. Na deze twee jaar begint de aflosfase: de fase waarin de maandelijkse aflossing verplicht zal zijn, mits je inkomen hier hoog genoeg voor is. Aan de hoogte van je schuld en op basis van je inkomen wordt bepaald of je het bedrag in één keer kan betalen of verdeeld over een aantal jaar. Omdat het aflossen van je studieschuld best een uitdaging kan zijn, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet waardoor jij binnen no time van je studieschuld af bent.

1. Bereken je in inkomsten, uitgaven en de hoogte van je lening

Als jij voor 1 september 2015 een studie bent gestart, dan heb je geluk, want als je binnen 10 jaar bent afgestudeerd dan wordt je beurs omgezet in een gift. Als je extra hebt bij geleend, dan moet je het bedrag binnen 15 jaar afbetalen. Ben je net iets later begonnen met je studie dan moet je het gehele bedrag binnen 35 jaar terugbetalen aan DUO. Het is daarom ook van groot belang dat je van tevoren weet hoeveel je ongeveer per maand kwijt bent.

Door een berekening te maken kan in je inzien wanneer het verstandig is om te beginnen met het aflossen van je studieschuld. Het bedrag verschilt per persoon, daarom is het belangrijk dat je een begroting maakt van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Hoeveel houd je over? En hoeveel kan je per maand missen? Dit kan je heel makkelijk vinden via de Rekenhulp van DUO

2. Nog even genieten van je ‘studentenleven’

Je kan na je studie gelijk beginnen met het aflossen van je schuld, maar dat hoeft dus niet. Je hebt de eerste twee jaar nog de tijd om een leuke baan te vinden en je leven op de rit te krijgen na je studententijd. Mocht je direct een baan vinden na je studie? Dan kun je ervoor kiezen om nog een jaar op studentenniveau (met een budget) te leven. Op deze manier kun je alles wat je overhoudt gebruiken om je lening af te lossen, dan heb je al een groot deel achter de rug. Hoe fijn is dat!

3. Begin het liefst zo snel mogelijk met afbetalen

Je hebt gelukt als je na 2017 bent begonnen met studeren: je hoeft geen rentepercentage te betalen over je studielening. Maar het is dan vooralsnog handig als je zo snel mogelijk begint met het afbetalen van je studieschuld. Hoe eerder je je schulden hebt weggewerkt, hoe sneller je volop kunt genieten van je welverdiende salaris. Eindigde je je studie voor 2017? Dan heb je te maken met een een rentepercentage van 0,60 procent, dat valt wel mee.

4. Extra aflossen of tijdelijk even niet aflossen

Ga je onwijs goed op je werk, heb je loonsverhoging gehad en kan je best wat meer betalen? Het is mogelijk om extra af te lossen. Dit is onwijs handig aangezien je dan sneller van je studieschuld af bent. Lukt het even niet? No worries! Ook dit kun je aangeven bij DUO. Je mag in totaal maximaal 60 maanden gebruik maken van een tussenstop.

5. Check wel even of je in aanmerking komt voor kwijtschelding

Lukt het je gewoon simpelweg niet om je studieschuld af te betalen, door een te laag inkomen of als je écht geen geld kan missen, dan kan je kwijtschelding aanvragen bij DUO. Hoe groot het bedrag is dat wordt kwijtgescholden is afhankelijk van je inkomen en dat van je eventuele partner. Ook dit kun je makkelijk berekenen via de Rekenhulp van DUO. 

Lees ook: Dreamjob alert: geld verdienen terwijl je de wereld rondreist!