Schoonmaken hoort er helaas een beetje bij – tenzij je er natuurlijk speciaal iemand voor inhuurt. Toch lijkt het erop dat je dat laatste beter niet kunt doen. Dan loop je namelijk waarschijnlijk een lichte work-out mis. We wisten altijd al dat schoonmaken best vermoeiend kan zijn, maar dat het ook zou tellen als work-out is nieuw voor ons. Wij vertellen je waarmee je dit kunt vergelijken.

schoonmaken
Bron: Raw Pixel

Schoonmaken in huis

We zijn heel wat tijd kwijt aan schoonmaken en het gaat ook lang niet altijd vanzelfsprekend. Even het huis stofzuigen zorgt er nog net niet voor dat de zweetdruppeltjes ons hoofd afvallen en dan hebben we het nog niet eens gehad over het boenen van de badkamer of het lappen van de ramen. Het is allemaal voor een goed doel, maar van harte gaat het niet echt. Het is één van die dingen die meer energie kost dan je zou denken.

Kan schoonmaken een work-out zijn?

Tijdens het schoonmaken, maak je de meest gekke bewegingen. Deze bewegingen komen vaak overeen met oefeningen die je ook zou doen tijdens het sporten. Denk bijvoorbeeld aan squats of verschillende manieren van stretchen. Natuurlijk komt het niet helemaal overeen met hoe je het in de sportschool zou doen, maar uiteindelijk voer je de bewegingen wel uit en train je dus ook je spieren en uithoudingsvermogen.

De grote vraag is dan keer op keer ook: kan je een flinke schoonmaaksessie tellen als work-out? Daar is nu onderzoek naar gedaan en het lijkt er wel op. Je bent pak ‘m beet zo’n één á twee uur in de week kwijt aan schoonmaken, afhankelijk van de grootte van je huis natuurlijk. Als je een uur aan één stuk door blijft schoonmaken, kun je dit eigenlijk vergelijken met een lichte work-out van 20 minuten. Best oké, toch? Toch moet je deze zogenaamde work-out niet vervangen voor een echte work-out. Je kunt hem beter extra toevoegen aan je trainingsschema 😉