Selfcare. Het klinkt heel makkelijk, maar als we erover nadenken schiet het er toch bij de meeste mensen bij in. Want, hoe zet je jezelf nou op nummer één als je zoveel dingen te doen hebt op een dag? Het klinkt lastig, maar het kan voor wonderen zorgen. (En dan hebben we het niet over een gezichtsmaskertje aanbrengen in de avond). Je lichaam en je geest zijn namelijk een stuk belangrijker dan je zou denken. Het is alles dat je hebt. Daarom is het noodzakelijk dat je deze goed verzorgt, met wat extra liefde. Want, hoe cliché het ook klinkt, je bent het meer dan waard.

Ontsnap aan de hectiek

Juist wanneer je een druk schema hebt en je het gevoel hebt dat alles af moet, moet je jezelf wat tijd gunnen om even op adem te komen. Onder selfcare valt ook wat tijd voor jezelf nemen. Dit kan zoveel, of zo min, mogelijk tijd zijn als jij wilt, als je maar even niet denkt aan je werk- of schooldruk. Kom bijvoorbeeld eens van je bureaustoel en loop een rondje om wat frisse lucht in te ademen of geniet rustig van je lunch, zonder stiekem verder te gaan met je bezigheden. Juist dit moment van rust zorgt ervoor dat je later weer harder aan de slag kan met waar je mee bezig was.

Zorg voor je binnenkant

Hoe hard we ook voor de buitenkant zorgen door middel van maskertjes en crèmepjes, onze binnenkant schijnt er altijd doorheen. Zoals het gezegde luidt; je bent wat je eet. Het is dus ontzettend van belang wat jij in je lichaam stopt. Dit zorgt er niet alleen voor dat jij je weerstand op peil houdt en je hierdoor weer hard aan het werk kunt, maar heeft ook een groot effect op je hersenen.Vooral het stofje omega 3-vetzuur Docosahexaeenzuur, oftewel DHA, is belangrijk. Als je genoeg DHA binnenkrijgt, bevordert dat je concentratie en geheugen. Onthoud ook dat je gedachten invloed hebben op hoe jij je voelt. Neem af en toe een moment om te reflecteren en mediteren. Dit maakt het makkelijk om negatieve gedachten om te zetten in neutrale gedachten.

Ga alcoholvrij

Dat alcohol eventjes voor een relaxed gevoel kan zorgen weten we allemaal. Toch is dit gevoel gauw uitgewerkt en dan hebben we vaak spijt dat we voor dat éne glaasje te veel zijn gegaan. Probeer eens zolang mogelijk alcohol te vermijden en je ziet dat je je frisser voelt dan normaal. Het bestellen van een glaasje 0.0% is inmiddels heel gewoon geworden. Ook jij kan het!

Laat je telefoon even liggen

In deze tijden is het vanzelfsprekend om op te staan met onze telefoon en er mee naar bed te gaan. Het is onze derde hand geworden. We snappen dat het daarom moeilijk is om je vrije tijd niet te besteden aan je favoriete bezigheid, maar we kunnen het niet hard genoeg roepen: laat je telefoon zo veel mogelijk met rust. Wanneer we al onze tijd besteden aan social media gaat de tijd binnen no-time voorbij en ben je aan niks toegekomen. Deze tijd kon je ook besteden aan dingen die jou ontspannen of tijd spenderen met de mensen om je heen. Oh, en heb je ooit weleens van het woord FOMO gehoord? The fear of missing out. Die is ook aanwezig terwijl jij op je timeline scrolt. Dit is het gevoel hebben dat je ergens had willen zijn, omdat bijvoorbeeld je vrienden hier zijn, maar jij saai op de bank ligt. Dit zorgt allemaal voor onbewuste negatieve gevoelens die invloed hebben op jouw mind.

Durf nee te zeggen

Wanneer we elke week worden gevraagd om ‘even gezellig naar dat ene tentje te gaan’ op je enige vrije dag, dan kan het weleens zijn dat het sociale contact je kan opbreken. Durf eens nee te zeggen. Het is belangrijk om één dag in de week te hebben waarbij je rust neemt van alles om je heen en even écht alleen aan jezelf denkt. Selfcare first, daar is helemaal niks mis mee. Blijf daarom eens een dagje thuis. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, des te leuker ben je in gezelschap.

Home workout

Voor veel mensen kan het lastig zijn om de tijd te vinden om naar de sportschool te gaan. Dit hoeft geen probleem te zijn, want sporten kan inmiddels ook thuis. Er zijn een heleboel video’s te vinden op YouTube waarbij jij lekker thuis op de mat aan de gang kan gaan. Bewegen, op wat voor manier dan ook, is goed voor je. Door af en toe te bewegen kun jij makkelijk uit je hoofd stappen en je gedachten even loslaten. Daarom rekenen we een goede workout, halfuurtje fietsen of wandeling ook zeker als stukje selfcare.