Een geluidje en jouw ogen zijn gelijk gericht op je telefoon. E-mails, Instagram, Snapchat meldingen, belangrijke WhatsApp berichten – ze zeggen niet voor niks dat een telefoonverslaving het nieuwe roken is. Wist je dat jouw telefoonverslaving je productiviteit naar beneden haalt, werk zowel privé?

Verslaafd Fem Fem

Verleiding weerstaan

Je bent bezig met het tikken van artikelen, je bent mails aan het beantwoorden, belangrijke informatie aan het doornemen voor werk maar dan ligt er iets op in jouw ooghoeken. Doei concentratie en productiviteit, hallo telefoon. Ergens denk je dat het niet zo erg zou moeten zijn om ‘heel even’ te kijken, maar voor je het weet ben je weer een half uur verder en heb je geen werk meer gedaan en is je concentratie ver te zoeken.

Verslaafd zijn aan je telefoon kan ook schadelijk zijn. Wist je namelijk dat je je 23 keer zoveel kans hebt om in een gevaarlijke verkeerssituatie terecht komt omdat mensen vaak te veel bezig zijn op hun telefoon terwijl ze aan het reizen zijn? En volgens psychologen verliezen we langzaam maar zeker het vermogen om onze aandacht blijvend ergens op te richten door de constante afleiding van een telefoon. “Aandacht is namelijk iets dat je moet trainen om het te kunnen behouden”, zegt Stefan van der Stigchel, die het Attention Lab van de Universiteit Utrecht leidt.

Ben ik verslaafd?

Ben jij verslaafd aan je telefoon? Durf je het toe te geven? Kan jij ‘ja’ zeggen op alle onderstaande punten dan heb je wellicht te maken met een telefoonverslaving.

  • Je grijpt naar je telefoon zodra het kan.
  • Je raakt geïrriteerd als je telefoon niet in de buurt is.
  • Je raakt in paniek als je telefoon bijna leeg is.
  • Je hebt continu de drang om ‘m te checken.
  • Weet je niet meer wat je moet doen als je geen telefoon aan je zijde hebt?
  • Voel je je ongemakkelijk als je niet meer kan zien wat jouw vrienden aan het doen zijn (FOMO op Instagram bijvoorbeeld
  • Heb je stress wanneer je snapstreaks kunnen verloren gaan..

Onze haat/liefde verhouding met technologie

Het valt niet te ontkennen dat de nieuwste technologieën het leven makkelijker hebben gemaakt. Toch zorgt het bewust en onbewust voor problemen. Je moet altijd en overal kunnen reageren waardoor er ook verwachtingen zijn dat je dat doet. Het wordt ook steeds moeilijker om het belangrijke van het onbelangrijke te scheiden – je krijgt namelijk zo veel informatie dagelijks binnen via je telefoon. Dit kan leiden tot stress omdat men toch aan de verwachtingen wil voldoen om op de hoogte van alles te blijven.

Tips

Wij hebben een aantal tips bedacht om jullie te helpen af te kicken van jouw telefoonverslaving:

  • We beginnen simpel (of toch niet zo simpel?):  laat je telefoon thuis of zet hem in ieder geval uit.
  • Pushberichten uitzetten.
  • Verwijder nutteloze apps.
  • Zet je telefoon in zwart wit (ja, dit kan). Niet alleen je batterij is hier blij mee maar ook doordat alles zwart wit is vallen kleuren minder op waardoor bijvoorbeeld de rode cijfertjes bij je emails, Facebook of Snapchat veel minder opvallen.
  • Gebruik de ‘geen telefoon tijdens het eten/borrelen/reizen’ regel. Het is toch veel gezelliger om bezig te zijn met je vrienden dan door je Instagram feed te scrollen?

En.. ben jij toe aan een social media pauze?

Lees ook waarom social media de romantiek verpest.