Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD) hebben een extreme angst om verlaten te worden, wat het lastig voor hen maakt om een relatie te hebben. Hetzelfde als bij iedere persoonlijkheidsstoornis, komt deze angst voort uit het gevoel dat degene in de steek is gelaten toen hij/zij jong was. Signalen van borderline zijn zwart-wit-denken, hyper-waakzaakheid en woedeuitbarstingen. Aan de volgende 3 signalen kan je ontdekken of je iemand met borderline aan het daten bent.

borderline
Bron: You

Meningsverschillen leiden tot enorme ruzies, waarna er om vergeving gevraagd wordt

Mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis zijn super gevoelig voor afwijzing. Het is door hun angst voor afwijzing dat een meningsverschil met hun partner een ontzettende trigger kan zijn. Bijvoorbeeld: stel een persoon met borderline belt iedere dag zijn vriendin om 8 uur ’s avonds. Op een nacht antwoordt de vriendin niet, waardoor de persoon met borderline denkt dat ze vreemdgaat en hem zal verlaten. Wanneer de vriendin later vertelt dat ze was vergeten om te reageren gelooft hij haar niet en wordt hij boos. Mensen met borderline gebruiken vaak boosheid om hun angst om verlaten te worden te verbergen.

Ze haten of houden van iemand

In dit geval is er geen tussenweg. Mensen met borderline denken heel erg zwart wit om zichzelf te beschermen tegen verlating. Ze zien anderen vaak als vijanden of redders, waardoor er geen ruimte is voor een nuance. In sommige gevallen kan iemand met BPD extreme maatregelen nemen om wraak te nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun sociale status gebruiken om iemand aan te klagen of leugens te verspreiden.

Ze analyseren altijd jouw acties

Iemand met BPD kan hyper-waakzaam zijn over de acties van zijn geliefde. Dit komt omdat deze persoon continu opzoek is naar signalen die erop duiden dat hij of zij verlaten gaat worden. Iemand met borderline zal daarom een betekenis achter alles zoeken.

Lees ook: Is je partner een narcist? Let op deze signalen!