Je ligt in bed, je bent wakker maar kun je niet bewegen. Je bent van top tot teen verlamd, maar beweegt je niet. Je zit gevangen in je eigen lichaam en hebt soms ook nog last van hallucinaties. Zomaar een kleine samenvatting van hoe je een slaapverlamming kunt ervaren. Mocht je dit herkennen en heb je wat extra uitleg nodig? Lees dan even verder, want wij hebben het antwoord!

Slaapverlamming

Eerst even wat dieper in op slaapverlamming. Dit fenomeen, wat ook wel slaapparalyse heet, zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je wakker bent. Toch kun je je niet bewegen en openen je ogen ook niet. Vaak gaat dit gepaard met hallucinaties, waardoor het eigenlijk vooral als vervelend en soms zelfs eng wordt ervaren. Het is dus eigenlijk gewoon een hele realistische droom dus je hoeft je zeker geen zorgen te maken als je dit ervaart. Het is geen ziekte en ook absoluut niet gevaarlijk. Wel kan het vervelend zijn dus het liefst wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf.

Slaapverlamming
Foto: Ze.nl

Oorzaak

Allereerst belangrijk om te weten hoe het eigenlijk kan ontstaan. Wanneer je niet goed door de verschillende slaapfasen heen gaat, kan slaapverlamming ontstaan. Het gaat dan voornamelijk om de lichtste slaapfase: de REM-slaap. Dit is ook wel de fase, waarin je droomt! Slaapverlamming ontstaat wanneer je net in of net uit de REM-slaap komt. Dit verloopt dan niet zoals het zou moeten, waardoor je je wakker voelt maar het eigenlijk niet bent. Je kunt je dan niet bewegen, maar hoort, voelt, ziet en ruikt wel van alles. Dit kan zelfs een beetje eng zijn, waardoor het voelt alsof je niet alleen bent. Hoewel het bij maar liefst 8% van de bevolking voorkomt, weten we er nog weinig van. De echte oorzaak is dan ook nog onbekend!

Hoe kom je er vanaf?

Hoewel een slaapverlamming vaak niet langer dan seconden tot minuten duurt, blijft het wel een vervelende situatie. Mede doordat het niet voelt alsof het maar zo kort duurt! Hoe je een slaapverlamming voorkomt, is dus nog niet duidelijk. Wel weten we dat het bij mensen met stress, angst, onregelmatige slaappatronen of te veel alcoholgebruik vaker voorkomt. Mocht je een van de vorige dingen herkennen, zou je hieraan kunnen werken.

Als je dan toch in een slaapverlamming terecht komt, kun je het beste toch proberen om je te te bewegen. Het voelt waarschijnlijk alsof dit niet kan, maar een kleine beweging van een vinger of teen kan al genoeg zijn om je lichaam wakker te maken. Zo ontwaak je dus ook uit die droom!

Lees ook: What! We slapen ons hele leven al verkeerd