Heb jij niet alleen een heel goed inlevingsvermogen, maar voel jij ook echt wat een ander voelt? Dan ben jij misschien wel een ‘empath’, maar wat is dat nou en hoe herken ik het? Wij leggen het uit, hier zijn 12x signalen dat je een ‘empath’ bent.

Wat is een ‘empath’?

Maar eerst wat is een empath nou eigenlijk? Een empath lijkt op het woord empathie, maar is niet helemaal hetzelfde. Empathie is het vermogen om je in te leven in de gevoelens of de gedachtegang van anderen. Een ‘empath’ gaat alleen nog een stukje verder dan alleen meeleven, je gaat namelijk daadwerkelijk voelen wat een ander voelt. Stel je voor jou beste vriendin is net gedumpt, en is heartbroken, dan voel jij je ook opeens heel verdrietig.

Dit klinkt allemaal misschien wat vaag, want hoe weet je nou dat je niet gewoon heel gevoelig bent? Wij geven 12x signalen waar je het aan herkent.

1. Je bent heel emotioneel

Dit gaat om alle emoties. Ben je blij, dan ben je meteen héél blij. Ben je verdrietig, dan vergaat de wereld. Er zit niet echt wat tussen in. Hoe vaker je merkt dat je bepaalde situaties uit de weg gaat hoe meer een ‘empath’ je bent. Ga je bijvoorbeeld niet naar de nieuwste film, omdat je bang bent dat je het niet droog gaat houden, grote kans dat je dan een ‘empath bent.

2. Je hebt een hele duidelijke mening

Over bepaalde onderwerpen heb je een hele duidelijke mening, en die laat je ook horen. Dit zijn vaak onderwerpen die om emoties draaien. Heb jij door dat iets iemand kwetst? Dan doe je er alles aan om dat tegen te gaan.

3. Je helpt graag andere mensen

Een ‘empath’ helpt heel graag andere mensen, zonder daar iets voor terug te willen. Dit hoeft niet perse te betekenen dat je vrijwilligers werk doet, maar dit geldt ook voor kleinere dingen.

4. Je voelt dingen die nergens op slaan

Misschien herken je het wel; je moet huilen om niks. Grote kans dat je dan een ‘empath’ bent. Dit zorgt vaak voor een emotionele rollercoaster, al helemaal als je lover hier ook gevoelig voor is.

5. Je bent heel goed in luisteren

Als ‘empath’ geef je heel veel om ander mans gevoelens, je wilt namelijk niet dat ze pijn of verdriet voelen. Zoals al eerder vertelt helpt een ‘empath’ andere graag, daar hoort ook luisteren bij.

6. Je hebt een heel sterk intuitie

Een ‘empath’ heeft een hele sterke intuïtie. Dit komt omdat ze heel erg aan hun omgeving kunnen voelen wat er speelt. Voelt iemand in hun omgeving zich bijvoorbeeld angstig weet een ‘empath’ meteen dat er wat mis is.

7. Grote groepen maken je vermoeid

Emoties kunnen overweldigend zijn, vooral in grote groepen. In grote groepen zijn er namelijk verschillende soorten emoties. Een ‘empath’ voelt al deze emoties ook, je kan je best voor stellen dat dat heel vermoeiend kan zijn.

8. Negativiteit is vaak overweldigend

Zoals eerder vertelt kunnen emoties overweldigend zijn, maar dan voornamelijk negatieve emoties. Negatieve mensen zorgen ervoor dat een ‘empath’ toxic wordt, ze vermijden dat dan ook het liefst.

9. De mensen die het dichts bij jou staan hebben de meeste invloed op je gevoelens

Iemand die heel dicht bij een ‘empath’ staat heeft veel meer invloed op hoe hij of zij zich voelt, dan een vreemde. Ze gaan dan ook het liefst met mensen om die positief in het leven staan en een goede invloed hebben.

10. Je ontwijkt het liefst negatief nieuws

Negatief nieuws kan een grote impact hebben op hoe een ‘empath’ zich voelt. Het liefst kijken ze dan ook geen nieuws, dat kan namelijk extreem emotioneel zijn.

11. Mensen zeggen tegen jou dat je heel gevoelig bent

Niet iedereen zal een ‘empath’ begrijpen. Dat zorgt voor een hoop discussies over hoe gevoelig ze zijn. Andere mensen begrijpen niet waarom een ‘empath’ opeens boos of verdrietig is, wat voor een hoop verwarring kan zorgen.

12. Je bent heel creatief

Mensen die heel veel voelen zijn vaak heel creatief. Dit hoeft niet perse te betekenen dat je heel goed bent in schilderen of tekenen, het kan ook betekenen dat je heel open minded bent.

Lees ook: Hoe je als hooggevoelig persoon om moet gaan met tegenslagen en emoties