“Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.” Ken je dat liedje van Herman van Veen? Het is een best oud liedje, maar deze zin sluit eigenlijk precies aan bij dit tijdsperk. We willen alles tegelijkertijd en blijven daarom rennen, vallen en weer opstaan. Die koppen koffie in de ochtend en late uurtjes op werk laten op een geven moment ook hun sporen na, soms moet je gewoon net even dat ene stapje terug doen.

iStock-497065610

Reminder!

Even een kleine reminder: wij zijn mensen en geen robots, we moeten ook onze rustmomentjes pakken. Ga jij ook altijd maar door en heb je wel last van een paar dingetjes, maar denk je dat dit geen enkel probleem is? Fout gedacht. Heb jij last van een van deze tekenen dan moet je even bij jezelf nagaan of je toch niet dat stapje terug moet doen en ontspannen. Even nergens aan denken en tot rust komen, neem eens een dagje vrij van alles en ontspan.

Je blijft hangen in het verleden

Je bent nog te veel bezig met het verleden, waardoor je jezelf niet goed kunt focussen op de toekomst. Dit kan een persoonlijke kwestie zijn omdat je te perfectionistisch bent, maar het kan ook liggen aan te veel druk op je schouders. Je krijgt te veel taken of je neemt te veel taken op je waardoor je eigenlijk het overzicht kwijt bent. Hierdoor maak je sneller fouten en daar baal je dan als een stekker van, waardoor je in het verleden blijft hangen. Hoe heb ik zo’n stomme fout kunnen maken en hoezo heb ik het niet even extra gecheckt? Maar wanneer moest je dat dan nog een keer checken als je amper tijd hebt om je tanden te poetsen? Geef aan dat je misschien een stapje terug moet doen en een dagje (of twee, drie) moet relaxen.

Kleine belangrijke dingen skippen

Ik had het net over amper tijd hebben om je tanden te poetsen, wat toch wel een belangrijk dingetje is om tweemaal daags te blijven doen en gelukkig doen we dat ook! Tandenpoetsen is iets wat eigenlijk in onze routine is ingebouwd, maar er zijn vele andere dingen die we maar even links laten liggen als we door de bomen het bos niet meer zien. Kleine dingen die in eerste instantie niet zo erg lijken, maar uiteindelijk lijden tot zelfverwaarlozing. Dingen als snel een opwarm maaltijd halen of de sportschool overslaan. Lijkt onschuldig toch? Juist deze kleine dingen zijn belangrijk om wel te doen: koken met verse producten en in beweging blijven. Het zorgt, naast dat het goed voor je is, ook voor wat ontspanning en je kunt even alles vergeten als je iets voor jezelf doet.

Kruipend naar bed, maar niet kunnen slapen

Je maakt voor je gevoel dagen van 750 uur en zou daarom denken dat je ’s nachts kunt slapen als een roosje. Nadruk op denkt, want dat slapen dat gaat niet helemaal zoals gepland. Je kruipt rond een uurtje of 22:00 naar je bed, omdat je te moe bent om te lopen. Eenmaal aangekomen in bed kan je niet in slaap komen. Ja dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt toch? Ook dit wijst erop dat je even moet relaxen, een stapje terug zetten of al je gedachten opschrijven en uitwerken zodat je met een gerust gevoel naar bed kunt.

Nog een paar kleine tips die je kunnen helpen:

  • Ga naar buiten, frisse lucht doet je goed.
  • Blijf ook leuke dingen doen, zodat je je hierop kunt focussen.
  • Omgeef je zelf met positieve mensen, dit zorgt ook voor een positieve mindset.

Lees ook:

Moe? Zo kom jij makkelijk de dag door