Je slaapkamer inrichten, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want welke kant wil je ermee op? Wil je een slaapkamer die een duidelijke trend volgt of sfeer uitademt? Of ga je juist voor zo neutraal en rustig mogelijk, omdat je daardoor beter slaapt?

Bijenkorf

Rust zonder rommel

Zeker als je niet zo veel ruimte hebt in huis, dan is de slaapkamer al snel een plek waar zich een hoop spullen verzamelen. Niet zo vreemd, je moet ze toch ergens kwijt. Toch is het beter om de hoeveelheid spullen die zich in je slaapkamer bevindt zoveel mogelijk te beperken. Lukt dit niet, zorg er dan in ieder geval voor dat alles zo goed mogelijk opgeruimd is.

Een rommelige, erg volle slaapkamer heeft namelijk behoorlijk wat nadelen. Ten eerste is het onrustig, en zal je je aan dingen ergeren. Niet heel handig, om dat te doen vlak voor je je bed instapt of juist als je er net uitkomt. Maar al die spullen die zich in je kamer hebben verzameld, maken het ook nog eens erg lastig om het goed schoon en stofvrij te houden. En dat is nu net wel wat je wilt, in een kamer waar je pakweg acht uur achter elkaar doorbrengt en die vaak toch al zo gevoelig is voor stof. Berg eventuele spullen dus goed op, het liefst in afgesloten kasten of dozen, om zowel de rommeligheid als de hoeveelheden stof te beperken.

Welke sfeer kies je?

Op tv heb je vast wel eens van die geweldige slaapkamers met een heus thema gezien. Je waant je op safari of op Ibiza, in een tropisch regenwoud of in een paleis. Allemaal prachtig, maar soms wel wat druk. Of zo uitgesproken dat de kans groot is dat je het al vrij snel weer zat zal zijn.

Hoe geef je toch wat sfeer aan je slaapkamer, zonder er een kermisattractie van te maken? Door te kiezen voor kleine details. Kies bijvoorbeeld voor een hele rustige basis, in wit of een andere neutrale tint. Dat kun je heel ver doorvoeren, tot een wit dekbedovertrek aan toe.

Om er vervolgens toch wat karakter aan te geven, ga je voorzichtig wat dingen toevoegen. Wat kussens in je lievelingskleur, bijvoorbeeld, of een mooie bedsprei. Doe het stapje voor stapje, dan voel je het ook meteen aan als het wel genoeg is. Door te kiezen voor losse accessoires, kun je de boel ook makkelijk weer veranderen als je smaak verandert of als je mee wilt gaan met de seizoenen. Kies in de zomer bijvoorbeeld voor lichte kleuren en materialen, terwijl je in de winter juist voor warmte gaat. Zo blijft jouw slaapkamer altijd fijn en rustig, terwijl hij toch bij jou en je omgeving past.

Lees ook: Met deze items wordt je interieur herfstsproof