Een hele nacht slapen als een roosje maar moe opstaan, moeite hebben met in slaap komen of een lange tijd wakker liggen in het midden van de nacht. Zomaar een paar problemen die bij de mens onwijs veel voorkomen. Vaak ervaren we dat lang wakker liggen in het midden van de nacht als een probleem, maar eigenlijk blijkt dat ‘normaal’ te zijn. Althans, het was normaal. Vroeger deelde men hun slaap altijd op in twee verschillende slaapmoment. Het lijkt er op dat we ons hele leven al verkeerd slapen.

slapen
Pinterest

Slaapperiode in twee delen

Inmiddels zijn er al heel wat onderzoeken geweest naar de slaapgewoonten van mensen door de jaren heen. Antropologen hebben nu bewijs gevonden dat men vroeger de slaapperiode altijd opdeelde in twee delen. Aan een stuk door slapen zoals wij gewend zijn, lijkt nergens voor nodig.

Verkeerd slapen

Er werd nog meer ontdekt over slapen. Over de hele wereld was het tot aan de zeventiende eeuw normaal om in twee delen te slapen. Slapen werd dan ook niet bepaald door een bepaalde tijd, zoals wij gewend zijn. Het hing af van de situatie en of er dingen te doen waren. Rond de zeventiende eeuw kwam er een verandering in deze gewoontes. Vanaf dat moment ontstond er één manier van slapen. De manier zoals wij hem nu kennen: ‘s nachts in één keer.

Slaapproblemen

Opvallend is dat er vanaf dat moment meer slaapproblemen zijn ontstaan. Dit geeft eigenlijk aan dat het beter is om twee momenten te slapen per dag. Bij voorkeur in delen van vier uur.

We horen je al denken: dat gaat niet! Inderdaad. Helaas is dat in de huidige structuur helemaal niet mogelijk, omdat we ingesteld zijn op nachten slaap en dagen werk. Toch is het iets waar we over na zouden moeten denken. We weten uit landen als Spanje dat ze daar nog steeds siësta doen. Opvallend is wel dat er daar minder slaapproblemen voorkomen. Het heeft dus wel nut om ‘s middags even je bed in te duiken!

Lees ook: Huh; is met los haar slapen echt zo slecht?