Je herkent het vast wel: die eerste nacht van je langverwachte vakantie slaap je niet bepaald als een roosje. Hoe luxe de hotelkamer of hoe zacht het matras ook is, je krijgt bizar weinig nachtrust. Hoe komt het nou dat als we op een andere locatie dan onze vertrouwde slaapkamer overnachten, we amper aan slapen toekomen?

gek FEM FEM
@oliviaponton Instagram

Hoge alertheid

Uit onderzoek is gebleken dat slapen op een nieuwe locatie gepaard gaat met een hoge alertheid. Omdat nieuwe locaties voor ons nog onbekend zijn, kan er potentieel gevaar dreigen. Voor onze voorouders was deze eigenschap heel nuttig, maar ons levert het helaas alleen maar vermoeidheid op. Uit een onderzoek waarbij proefpersonen twee nachten in een lab moesten overnachten, is gebleken dat de linkerhersenhelft niet lekker slaapt in een vreemd bed.

Tijdens de eerste nacht was de linkerhersenhelft actiever dan de rechter-. Hij houdt in principe de wacht voor eventuele gevaren, waardoor je extra gevoelig bent voor nieuwe achtergrondgeluiden. Tijdens de tweede nacht van het onderzoek waren de hersenhelften gelukkig weer in balans. Goed nieuws: het kost dus over het algemeen maar één nacht om te wennen aan je nieuwe slaapomgeving.

Heb je toch langer last van slaapproblemen in je nieuwe omgeving? Klik hier voor tips om beter in slaap te kunnen vallen.