Jij weet het, wij weten het, iedereen weet het. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Niet lekker slapen is dus erg vervelend, maar soms heb je periodes dat je wat minder goed slaapt dan andere dagen. Door een aantal kleine aanpassingen en trucjes, die wij jullie gaan geven in het onderstaande, ga jij wellicht beter slapen…

maan-3

Bedtijd

Toen je wat jonger was, kreeg je vaak een bedtijd. Een bedtijd nu je wat ouder bent is nog steeds goed voor je. Het heeft te maken met een stabiel slaapritme, want vaste tijden spelen een grote rol in jouw slaapritme. Zelfs een kleine verstoring kan al veel schade brengen. Volgens de Amerikaanse neuroloog Rachel Salas (gespecialiseerd in slaapproblemen) is het belangrijk om dezelfde tijden aan te houden waarop je slaapt en wakker bent in verband met het optimaliseren van je slaap.

Vitamine D

Zonlicht – of licht in het algemeen- maakt je alert. Wetenschapsjournalist Henry Nicholls deed hier onderzoek naar. Er werd gekeken naar de slaapkwaliteit van 49 kantoormedewerkers, waarvan 27 in een raamloze kantoorruimte zaten en 22 die wel een raam hadden. Uit het onderzoek kwam het volgende:  de mensen met ramen hebben gemiddeld 173% meer natuurlijke blootstelling tijdens de werkuren, hebben elke nacht 46 minuten meer slaap dan de mensen zonder ramen. Dus als jij meer van je nachtrust wilt genieten, moet jij elke zonnestraal die we in Nederland hebben (wat helaas zeldzaam is) tot jezelf opnemen.

Weg met die cafeïne

Drink je weleens koffie? Een kopje koffie op z’n tijd kan lekker zijn, alleen kan dit kan ook een oorzaak zijn voor je slaapprobleem. Cafeïne heeft namelijk een lange werking. Wanneer je koffie drinkt, kickt de cafeïne na een halfuur tot tweeënhalf uur in. Wanneer de cafeïne dan eenmaal zijn werk doet, kan het tot wel 6 uur actief blijven in je lichaam. Drink dus 6 uur voor het slapengaan geen koffie meer.

Middagdutjes

Hoe heerlijk zijn die middagdutjes op de bank? Even ontspannen tussen het werken door. Wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat een dutje van ongeveer 20 minuten meer voordelen heeft dan wanneer je twee à drie uur gaat slapen. Vooral ‘s middags kan lang slapen een goede nachtrust compleet ruïneren. Verleidelijk, maar dus toch niet zo handig..

Verwijder alle schermen in jouw buurt

Tijdens het werken is het logisch dat je veel naar schermen moet kijken, alleen de stralingen die daarvan afkomen zijn grote boosdoeners voor jouw slaapritme. Volgens neuroloog Salas verhinderd het blauwe licht de aanmaak van melatonine; dat is de stof die je hersenen aanmaken om je lichaam voor te bereiden om te gaan slapen.

Let op je beddengoed

Klinisch psycholoog en slaapspecialist Michael Breus schreef: “Wat je huid voelt wanneer je slaapt, heeft een significant effect op je slaapervaring, maar belangrijker nog is de invloed van temperatuur. Ons slaapritme volgt het ritme van onze lichaamstemperatuur.”

De temperatuur van je beddengoed kan dus ook invloed hebben op jouw slaapritme. Volgens Michael is het wekelijks wassen van je beddengoed óók belangrijk. En daar weten wij alles van, want verschoon jij jouw bed eigenlijk wel vaak genoeg?

Als jij een chronisch slaapprobleem hebt raden wij je natuurlijk wel aan om met jouw huisarts te praten.