We willen allemaal slim zijn en onszelf blijven ontwikkelen. Echter zit er een verschil in wat we willen en hetgeen we er daadwerkelijk voor doen. Je brein blijven stimuleren hoeft niet groots en ingewikkeld te zijn. Deze 10 kleine gewoontes, die je elke dag kan doen om jezelf te blijven uitdagen, maken jou slimmer.

Dagelijkse gewoontes slimmer

1. Neem niet zomaar alles aan van anderen

Nee, het is niet per se zo dat alle wat men in het nieuws zegt of hetgeen je toevallig op je Facebook tijdlijn voorbij ziet komen ook daadwerkelijk de waarheid is. Je hoeft ook niet alles zomaar voor waar aan te nemen wat anderen zeggen, noch hetgeen te geloven wat algemeen maatschappelijk geaccepteerd is of geloofd wordt. Nieuwsgierig zijn en jezelf dingen blijven afvragen zorgen ervoor dat jij jezelf blijft ontwikkelen.

2. Lees zoveel als je kan

En dan hebben we het niet over roddelbladen of het laatste Justin Bieber nieuws. Maak er een gewoonte van om wekelijks een boek te lezen. Zoek daarbij naar boeken over onderwerpen die jou boeien, zodat je het ook leuk vindt om te lezen en het niet enkel als ‘verplichting’ ziet. Je zal merken dat je hierdoor ontzettend veel kennis zal opdoen en dat het daarnaast ook ontspannend is. Lees tevens elke dag iets wat je normaal gesproken niet zou lezen: bijvoorbeeld een artikel in de krant die je normaal zou overslaan. Op die manier verrijk je jouw kennis over bepaalde onderwerpen waarover jij normaal gesproken geen nieuwe kennis zou opdoen.

3. Ga met de juiste mensen om

Immers: met wie je omgaat, daar wordt je mee besmet. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van de personen met wie je omgaat. Deze mensen in je omgeving zullen het beste uit jou willen halen en zullen jou weten te inspireren.

4. Zorg dat je dagindeling zo productief mogelijk is

We denken allemaal dat we ontzettend productief zijn omdat we het ‘zo druk hebben’. We hebben allemaal van alles te doen op een dag, maar ‘het druk hebben’ is iets heel anders dan daadwerkelijk productief zijn. Haal het beste uit jouw dag en maak daarbij gebruik van deze tips, om je ochtend zo goed mogelijk te laten beginnen.

5. Bedenk jezelf dat je altijd ergens moet beginnen met leren

Wil je iets nieuws leren, wees je er dan van bewust dat iedereen ergens heeft moeten beginnen. Die hoogleraar Strafrecht wist toen hij klein was ook nog niks van strafrecht en moet ook gewoon op bladzijde één van zijn studieboek beginnen. Hou je bezig met jezelf nieuwe vaardigheden aanleren: zolang je jezelf ervoor open stelt kun jij blijven ontwikkelen.

6. Zorg goed voor je lichaam

Als je goed voor je brein wil zorgen, moet je ook goed voor je lichaam zorgen. Eet gezond, slaap genoeg en beweeg voldoende. Heb je daar echt geen tijd voor? Neem dan de fiets naar het werk: zo voorzie je jezelf van je dagelijkse behoefte aan daglicht en beweeg je tegelijkertijd.

7. Vervang tv kijken door het volgen van online cursussen

Doe iets zinvols met je vrije tijd: The Voice of Holland kijken is natuurlijk hartstikke vermakelijk en je Instagram tijdlijn elke minuut verversen ook, maar op het internet valt enorm veel te leren. Neem elke week een avondje de tijd voor je zelfontwikkeling en doe een online cursus die goed is voor de ontwikkeling van jouw vaardigheden.

8. Ben je bewust van hetgeen je leert

Dit heeft te maken met mindfulness. Hierover hebben we jullie al eerder het een en ander verteld. Alles waaraan je deelneemt in je leven kan stimulerend of juist niet stimulerend werken voor je brein. Zorg ervoor dat je jezelf hiervan bewust bent en je jezelf op die manier zoveel mogelijk stimuleert om leerzame of positieve dingen te doen.

9. Doe spannende dingen

Over je eigen angsten heen stappen maakt je sterker en slimmer. Ook zul je hierdoor makkelijker kunnen omgaan met verassingen in het leven.

10. Reflecteer op jezelf

Hou een dagboek bij en neem elke dag een paar minuten de tijd voor zelfreflectie. Leer van je ervaringen en schrijf elke dag je nieuwe ideeën op. Bekijk wekelijks welke ideeën je die week hebt opgeschreven. Daarna kun je voor jezelf doelen opstellen om die ideeën daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Zo kun je jezelf blijven ontwikkelen. Het kan daarbij heel goed helpen om jezelf elke dag eens deze vraag te stellen.