We kennen eigenlijk geen vrouw die níet struggelt met haar lichaam. Waar de ene vrouw droomt van een platte buik zou de ander een moord doen voor een lichaam met rondingen. Dit zijn 7 tips om meer van je lichaam te houden.

Instagram Vivian Hoorn
Instagram Vivian Hoorn

Leren om van je lichaam te houden

Houden van je lichaam: het lijkt zo simpel maar is in werkelijkheid een stuk ingewikkelder. Het feit dat ontzettend veel mensen in Nederland kampen met eetproblematiek zegt eigenlijk al genoeg. En terwijl je misschien denkt dat een door-de-maatschappij bestempeld als ‘mooi lichaam’ je beter over jezelf zal laten voelen, is het tegendeel waar. Geloof mij: ik heb me nog nooit zo diep ongelukkig gevoeld als dat ik was toen ik op mijn slankst was. De afgelopen 7 jaar kampte ik met eetproblemen, belandde ik in een kliniek, ging ik met verlof en kwam ik voor de zoveelste keer bij een nieuwe psycholoog terecht (uhm, zet ik dit écht op het internet? – ja, want het is nodig dat we hier open en eerlijk over kunnen spreken).

Ik kan stellen dat ik de struggles die vrouwen ervaren rondom hun lichaam als geen ander ken. Ik kan ook zeggen dat (in velen gevallen) je lichaam niet het probleem is. Of je nu slank bent of juist dik, of je nu grote borsten hebt of helemaal géén, of je een grote neus hebt of flaporen. Het maakt niet uit. Je hoeft je lichaam niet te veranderen om ervan te houden. Je mindset daarentegen wél. Deze tips zullen je helpen om meer liefde voor je lichaam te creëren.

#1 Bewustzijn

Om de relatie met je lichaam te helen moet je eerst weten wat erachter zit. Waarom haat je je lichaam? Ben je zelf niet blij met je kleine borsten of zegt de maatschappij dat je alleen vrouwelijk bent als je rondingen hebt. De hele dag worden we doodgegooid met aanbiedingen voor sapkuren en de meest ‘perfecte’ en onrealistische lichamen op Instagram. Wees je bewust dat hier bedrijven achter zitten die winst maken door jouw onzekerheid. Dat je ‘skinny tea’ nodig hebt om af te vallen is de grootste BS ever.

#2 Schrijf op wat je mooi vindt aan jezelf

Het spijt me maar niemand is perfect. Jij ook niet. Dit betekent dat er altijd dingen zijn aan je lichaam waar je niet blij mee bent. Dus, doe eens gek en focus je op wat je wél mooi vindt aan jezelf. Misschien heb je wel een flawless skin of een super lief kuiltje in je wang wanneer je lacht. Schrijf alle punten op en lees het iedere ochtend voor aan jezelf. Dit zal je een enorme confidence boost geven.

#3 Omarm jezelf

Even terug naar de dingen die je minder mooi vindt aan je lichaam: die maken je juist uniek! Hoe saai zou het zijn als we er over 5 jaar allemaal als een look-a-like van Barbie uitzien?

#4 Kies de juiste woorden

Hoe vaak heb je wel niet gezegd dat je er verschrikkelijk uitziet of dat je niet knap genoeg bent? Onthoud dit: woorden hebben kracht. Je kunt je woorden wijs gebruiken door enkel steunende en positieve woorden te gebruiken wanneer je tegen jezelf praat in plaats van neerhalende en bekritiserende woorden. Geloof me: als je maar vaak genoeg zegt dat je er niet uitziet zal je het zelf gaan geloven. Praat altijd op een liefdevolle manier tegen jezelf.

#5 Verontschuldig je naar je lichaam

Deze tip kan best *intens* zijn. Het is namelijk het schrijven van een brief waarin je je verontschuldigt naar je lichaam. Vertel dat het je spijt hoe je haar hebt behandeld en dat je graag vrede wilt sluiten.

#6 Schrijf een verontschuldiging terug

Vervolgens schrijf je een verontschuldiging terug vanuit je lichaam naar jezelf. Excuses aanvaard? En hoe wil je in het vervolg behandeld worden?

#7 Zorg goed voor je lichaam

Niemand gaat zich beter voelen door de hele dag op de bank te liggen en jezelf vol te vreten met fastfood. Niemand. Zorg ervoor dat je dagelijks je vitaminen binnenkrijgt, drink genoeg water en beweeg. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Met deze 8 gouden regels blijf je fit en gezond!