Wanneer je voor een lange tijd thuis zit, kan de drempel om weer de deur uit te gaan heel hoog zijn. Een bezoekje aan de winkel of een ritje met de bus kan dan ineens als een hele big deal aanvoelen. Je wordt bij de gedachte ervan al nerveus en blijft veel liever in je knusse, veilige huisje. Hoe ga je nou het beste om met deze anxiety zodat je weer met plezier de deur uitgaat?

Bed FEM FEM Bed FEM FEM

Veilige haven

Het is niet zo gek dat wanneer je voor een lange tijd thuis bent gebleven, het moeilijk is om vol zelfvertrouwen weer naar buiten te gaan. Er is voor de meeste mensen geen fijnere plek dan thuis. Om je veilige haven dan ineens weer te moeten inruilen voor de grote buitenwereld is scary. Je bent zo gewend geraakt aan het comfort van je eigen huisje, je lekkere joggingbroek en het alleen zijn, dat je flink moet omschakelen zodra je weer de wijde wereld in moet. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de angst voor het naar buiten gaan, te verminderen. Let maar op!

Houd de controle over jezelf

Wanneer je uit je veilige omgeving stapt, is er nog maar één ding waar jij de volledige controle over hebt: jezelf. Er zijn zoveel dingen waar je geen controle over hebt. Denk aan het weer, het verkeer en de mensen om je heen. Er kunnen altijd dingen gebeuren waar je niet op zat te wachten. Daarom is het belangrijk dat je de controle over jezelf houdt. Ben je bang dat de bus niet komt opdagen? Bedenk dan van tevoren wat je kan doen als dat gebeurt. Goed voorbereid de deur uitgaan, is een manier om de angst voor het naar buiten gaan, te verminderen. Binnen no time ga je weer spontaan, onvoorbereid op avontuur! Stapje voor stapje!

Let op je ademhaling

Wanneer je toch in het openbaar in paniek raakt, is het belangrijk om stil te staan bij je ademhaling. Mensen die in paniek raken, zijn geneigd om heel snel en kort adem te halen waardoor ze gaan hyperventileren. Om dit te voorkomen, moet je goed letten op je ademhaling. Adem diep en rustig in en uit. Laat alles om je heen even los en denk enkel en alleen aan je ademhaling. Niet alleen voorkom je dat je gaat hyperventileren, ook heb je iets om op te focussen. Stay calm!

Heb vertrouwen in jezelf

Misschien wel het belangrijkste wanneer je angst hebt om naar buiten te gaan, is het vertrouwen in jezelf. Ga niet uit van de ergst mogelijke scenario’s maar probeer positief te blijven. Er van tevoren al vanuit gaan dat het niet goed zal gaan, heeft namelijk helemaal geen nut. Je bent dan sneller geneigd om thuis te blijven. Zo bewijs je natuurlijk niet aan jezelf dat je het wél kan. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer vertrouwen in jezelf krijgen!

Lees ook: dit zijn de 7 meest voorkomende fobieën bij vrouwen!