Het geld lijkt wel van je bankrekening te verdwijnen. Zo snel als je salaris is gestort, zo snel lijkt het ook weer verdwenen. Naast alle cadeaus voor de feestdagen, lijken we deze maand ineens ontzettend veel geld uit te geven. Het lijkt ons een goed idee om hier een goed voornemen van te maken: in januari gaan we sparen.

sparen-challenge-femfem

De januari-spaar-challenge

We beginnen met een algemene challenge voor januari. En hij is ontzettend simpel. Op 1 januari doe je €1,- in een potje. 2 januari wordt dit €2,- en 3 januari €3,- en zo verder. Per dag lijkt het alsof je niet zoveel spaart, maar uiteindelijk heb je toch een mooi potje. Plus, deze challenge kun je in februari, maart, april en de rest van het jaar doorzetten. Vind je het erg veel lijken om op de 29e €29,- te sparen en de 30e wéér €30,-? Dan kun je er ook voor kiezen om iedere week opnieuw te beginnen. Je begint met €1,- op maandag en eindigt met €7,- op zondag. De volgende week begin je weer vooraan. Naast deze challenge hebben we nog een aantal tips hoe jij op de centjes kunt letten.

Download een handige spaar app

Wanneer je daadwerkelijk een overzicht hebt van wat je spaart en waarvoor je spaart, zal het gemakkelijker gaan. Met een spaarapp zoals MoneYou kun je bepaalde doelen instellen waarvoor je spaart. Hier kun je een foto aan toevoegen, zodat je motivatie nog groter wordt. De app laat precies zien hoeveel je al hebt gespaard en hoeveel je nog moet, voordat je je doel hebt bereikt. Ook de app ‘Peaks’ is een hele handige app om te beleggen. Je kunt instellen dat de app automatisch je bedrag van bijvoorbeeld de koffie die je vanochtend hebt gepind, naar boven afrond. Op deze manier worden kleine beetjes apart gezet, zonder dat jij het echt in de gaten hebt en kun je beleggen met je wisselgeld. Ook kun je zelf beslissen hoeveel risico je neemt, dankzij de verschillende pakketten die ze aanbieden. Ben je een durfal? Ga dan voor het portfolio ‘pittig’. Ben je juist wat voorzichtig, dan is het portfolio ‘mild’ meer wat voor jou. Op deze manier wordt beleggen en geld opzij zetten super makkelijk en voor iedereen toegankelijk.

Kijk waarop je kunt besparen

Er zijn altijd punten waarop je kunt besparen, zonder dat je hier echt iets van zult merken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je boodschappen gaat doen voor de hele week, in plaats van iedere dag. Of ga eens bij je vriendinnen thuis wat drinken, in plaats van elke keer naar een kroegje te gaan. Deze kleine veranderingen kunnen er al voor zorgen dat je stiekem best veel geld opzij kan zetten. Het beste kun je de kleine beetjes die je spaart, naast dat je geld opzij zet op je spaarrekening, bewaren in een spaarpot die je ook niet kunt openen. Zo hoef je de verleiding ook niet te weerstaan om aan je gespaarde geld te zitten.

Waarom wachten?

Het nieuwe jaar is een extra zetje en goede reden voor velen van ons om te beginnen met een goed voornemen, zoals meer sparen. Maar waarom zouden we wachten? Als we in het nieuwe jaar kunnen sparen, dan kunnen we het nu ook. En die cadeaus voor de feestdagen maken het misschien niet makkelijker, maar op de punten zoals je boodschappen of het beleggen met je wisselgeld kunnen we ook nu al besparen.

Lees ook: Waarom je ook als vrouw in cryptocurrency zou moeten beleggen.