Niet alleen worden de deelnemers van Special Forces VIPS fysiek op de proef gesteld, ook mentaal is het een loodzware strijd. In de nieuwste aflevering vertellen de deelnemers één voor één hun persoonlijke verhaal – en daarmee maakt Harrie Snijders veel indruk op de kijkers thuis.

harrie snijders special forces vips
Bron: Special Forces VIPS

Loodzware afleveringen

Waar de deelnemers van Special Forces VIPS normaal gesproken moeten strijden in een ijskoude omgeving, gooien de makers van het programma het deze keer over een andere boeg. Midden in een snikhete woestijn worden verschillende BN’ers met loodzware rugtassen op pad gestuurd, krijgen maar weinig te eten en moeten zichzelf zien te redden met enkele uren slaap. Dat je er fysiek kapot aan gaat, hoeven we je niet te vertellen. Maar dat het ook mentaal een tergend zware periode is, daar hadden veel BN’ers zich op verkeken.

In de aflevering van zondag zagen we hoe de deelnemers na een lange wandeling door de woestijn in de avond tijd hadden om uit te rusten. Er werd gekletst en gelachen, maar dat was volgens de stafleden niet genoeg. Er moest ingezoomd worden op gevoelens, levenservaringen en struggles. 

Emotionele gesprekken

Met zero slaap en een zware dag achter de rug, spraken de deelnemers over allerlei heftige momenten die ze in hun leven hebben meegemaakt. Zo ook Harrie Snijders, die normaal gesproken een gesloten boek is. Hij is naar eigen zeggen geen prater, behalve als hij met zijn vader, moeder of zusje is. Voor dit moment maakte de realityster echter een uitzondering en deed een heftige onthulling over zijn verleden.

Hij stelt dat zijn moeder in 2013 een hartstilstand kreeg, waarna ze twintig minuten lang gereanimeerd werd. “In principe was ze gewoon dood”, stelt Harrie. Uiteindelijk wisten de artsen zijn moeder toch weer in leven te brengen, maar kwam ze er niet zonder kleerscheuren vanaf. “Uiteindelijk was ze geestelijk helemaal de oude, maar was ze vanaf haar buik helemaal verlamd. De artsen gaven aan dat ze nooit meer zou kunnen lopen.” Met deze uitspraak nam de moeder van Harrie echter geen genoegen. “Toen zei mijn moeder: let maar op. Na drie jaar revalidatie, kon ze weer lopen.”

‘Respect’

Praten over zijn gevoelens, dat doet Harrie liever niet. Toch geeft dat – volgens ook Harrie zelf – een vertekend beeld op tv en social media. “Mensen zien alleen het poppetje van social media, van tv of in de stad.” In het programma stelt hij zich dan ook voor het eerst écht helemaal open, iets waar hij op Instagram op terugblikt. “Wil je mij zien janken? Dan moet je de nieuwste aflevering van Special Forces VIPS kijken”, schrijft hij bij een foto uit de aflevering.

De reacties onder zijn post stromen vervolgens binnen – en zijn enorm positief. Zo wordt Harrie een “strijder” genoemd en regent het reacties met: “Respect.” Lekker bezig, Harrie.