Sporten is natuurlijk ontzettend gezond. Hoewel een goede cardio workout ook best zijn vruchten afwerpt, is krachttraining eigenlijk onmisbaar. Het heeft vele voordelen op spiermassa op te bouwen. Toch kan het als een ver van je bed show voelen. Je ziet jezelf niet zo snel tussen de krachtpatsers in de sportschool lopen en eigenlijk heb je geen flauw idee waar je moet beginnen. Geen zorgen! Wij zetten de vijf stappen om spiermassa op te bouwen voor je op een rijtje.

stappen om spiermassa op te bouwen
Bron: Pinterest

Stappen om spiermassa op te bouwen

Het vergt een hoop motivatie en energie om hier wat van te maken. Zorg er dus voor dat je deze al hebt, zodat jij je binnenkort een stukje fitter voelt. Als je onderstaand stappenplan volgt, moet het sowieso goed komen!

1. Maak het duidelijk voor jezelf

Zoals we eerder al zeiden: het kan zo groot en vaag voelen! Logisch, want dat is het eigenlijk ook. Je doet er daarom goed aan om eerst eens te bepalen wat je nou precies wil bereiken. Begin klein, zodat het realistisch blijft. Een doel voor over vijf weken klinkt een stuk beter dan een doel voor over vijf maanden. De grotere stappen komen later wel!

2. Meten is weten

Je zal tussendoor minstens vijf keer denken: ik kap ermee! Het is daarom goed om motivatie te blijven vasthouden. Dit kun je doen door jezelf te blijven herinneren aan de  vooruitgang die je geboekt hebt. Wegen, meten, foto’s, etc. Allerlei manieren om jouw veranderende lichaam te kunnen zien. Dan weet je ineens weer waar je het voor doet!

3. Trainen

Krachttraining is dé manier om spiermassa op te bouwen. Verdiep jezelf dus goed in hoe dit in zijn werk gaat, zodat je weet waar je aan toe bent. Zorg er verder voor dat je consistent traint en de oefeningen op de juiste manier uitvoert voor het beste resultaat.

4. Neem genoeg rust

Spieren groeien in herstel. Dat betekent dat rustperiodes voor spiergroepen heel belangrijk zijn! Zorg ervoor dat er tussen twee workouts voor dezelfde spiergroep minstens 48 uur rust zit. Anders loop je het risico dat je je spieren overbelast. Neem de tijd! Spiermassa opbouwen is een doel voor de lange termijn.

5. De juiste voeding

Tot slot speelt ook voeding een grote rol in het opbouwen van spiermassa. Zo kan het zijn dat je in een calorie-overschot moet zitten om spiermassa op te kunnen bouwen. Ook kun je bepaalde voeding wat vaker eten. Denk bijvoorbeeld aan voeding met veel eiwitten, omdat dit goed is voor je spieren.

Lees ook: Met deze 10 minuten workout voor beginners train je je hele lichaam