De tijd dat het schoonheidsideaal ongelofelijk dun en gespierd was, is voorbij. En dat is maar goed ook, want de negatieve gevolgen die dit schoonheidsideaal met zich meebrengt, worden steeds groter. Tegenwoordig mogen we blij zijn met ons eigen lichaam. Het internet staat vol met Body Positivity en de #Bodypositivity, #bodypositive en #selflove. Maar wat is Body Positivity nou precies? Wij geven je een snelle spoedcursus.

@Mikzazon Instagram
@Mikzazon Instagram

Wat is Body Positivity?

De term ‘Body Positivity‘ komt steeds vaker voor, het zal je dus waarschijnlijk niet raar in de oren klinken. Even kort gezegd is Body Positivity het hebben van liefde en respect voor je lichaam. Maar hier zit natuurlijk een veel diepere laag achter. Body Positivity gaat namelijk niet alleen maar over het accepteren van je eigen lichaam, maar juist élk lichaam, ongeacht maat, figuur of omvang. Het positief kijken naar jouw eigen lichaam en het lichaam van anderen omvat verschillende aspecten. Bijvoorbeeld het accepteren en waarderen van je lichaam, verschillende vormen van schoonheid kunnen zien en het goed verzorgen van je lichaam. Vandaar dat de term ‘self care‘ ook vaak binnen deze context wordt genoemd.

@pexels.com
@pexels.com

Maar Body Postivity kijkt niet alleen naar de omvang van het lichaam, zoals veel mensen misschien zullen denken. Het gaat erom dat je iedereen accepteert en waardeert precies zoals hij/zij is, zonder een oordeel te geven. Het gaat erom dat je een positieve mindset creëert over jezelf en anderen. Hierbij maakt het niet uit welke kleur, lichaamsvorm, haarkleur of welk gender ze hebben. Iedereen is oké, ook als diegene niet je type is, acné of sproetjes heeft, of een been of arm mist. Iedereen is uniek en mag er zijn zoals hij/zij is.

De Body Positivity Beweging

In de media – en apps als Instagram –  laat iedereen een geïdealiseerde versie van zichzelf zien. Dit zorgt ervoor dat het ongezonde schoonheidsideaal dat in de samenleving geldt, in stand wordt gehouden. Gelukkig zijn er sinds een paar jaar influencers die laten zien dat het ook anders kan. Deze Instagrammers hebben het startsein gegeven voor de Body Positivity beweging. De beweging motiveert Instagrammers om juist foto’s te maken van hun lichaam zoals het is, zonder al die aanpassingen als filters en poses. Zo komen er ook in de media steeds meer lichamen in verschillende soorten maten en verschijningen. Zo wordt het ‘normale’ lichaam steeds meer geaccepteerd.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mik Zazon (@mikzazon)

Toch zijn er mensen die nog niet geloven in de term Body Positivity. Zij zeggen dat de beweging een excuus is om obesitas te accepteren. De vraag is dus of de beweging gezond is en zorgt voor een betere mentale gezondheid of dat deze juist zorgt voor het negeren van lichamelijke gezondheid. Alexa Light, een anti-dieet influencer reageert hierop: ”Gezond zijn heeft geen maat, maten zijn bedacht door de dieetcultuur. Je lichaam is gezond op het moment dat jij gezond eet en beweegt. Zonder dat je daarvoor hoeft te diëten of veel te veel eet.” Iedereen mag zich welkom voelen in de beweging als je maar goed zorgt voor jezelf en je lichaam, dat is de kern van Body Positivity.

Lees ook: Met deze drie heldendaden kun jij iets betekenen voor een ander!