Oliebollen kunnen niet ontbreken tijdens het vieren van Oudejaarsavond. Ondanks dat het dit jaar er iets anders aan toe zal gaan dan wat we gewend zijn, kunnen we nog steeds volop genieten van de oliebol. Dat deze delicatesse van gefrituurd deeg lekker is, dat weten we natuurlijk allemaal. Erg gezond is hij helaas niet. Je bent namelijk wel even bezig om een oliebol te verbranden.

De oliebol kennen we natuurlijk allemaal als de bol van gefrituurd deeg, eventueel met krenten, die we massaal met Oudejaarsavond eten met een dikke laag poedersuiker. Normaal gesproken beginnen we op 31 december al in de ochtend met het eten van een oliebol bij de koffie, dan nemen we er in de middag nog een tussendoor en om 12 uur kan het oliebollen festijn pas echt beginnen. De gemiddelde Nederlander zal al snel zo’n 4 oliebollen tijdens Oud & Nieuw eten. Dat is nogal wat!

oliebollen te verbranden

Hoeveel calorieën zitten er in een oliebol?

Misschien wil je dit liever niet weten, maar er zitten 170 calorieën in een oliebol. Dit betekent dat je zo 680 calorieën naar binnen werkt op Oudjaarsdag – alleen al aan oliebollen! Helemaal niet erg natuurlijk, voor een keertje. Maar gezond is anders.

Zo lang moet je sporten om een oliebol te verbranden

Gelukkig beginnen we op 1 januari massaal aan onze goede voornemers én (home) workouts. Geen probleem om die oliebollen van de dag ervoor er weer af te trainen dus. Toch ben je wel even bezig; om één oliebol eraf te trainen moet je al meer dan 15 minuten hardlopen. Je kunt ook 15 minuten aan vechtsport doen of hockeyen. Keuze genoeg dus! Ben je niet zo’n sportfanaat? Na 40 minuten wandelen is die oliebol er ook af!

Natuurlijk is het gewoon de bedoeling dat je geniet tijdens Oud & Nieuw en daar hoort natuurlijk een oliebol, of twee, bij. En als iemand zegt dat je er te veel eet; eet die persoon ook!

Lees ook: 5x de meest bizarre variaties op de oliebol