sporten menstruatie

5 dingen die je moet weten over sporten tijdens je menstruatie

Body & Mind22 jun 2022, 15:55 doorRomy Nouwen
Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar veel vrouwen menstrueren iedere maand één keer. Door pijn in je buik wil je misschien in bed kruipen, maar het leven gaat nou eenmaal door. Soms moet je ook dingen doen waar je minder zin in hebt en sporten is er daar één van. Wil je gaan sporten als je ongesteld bent? Dan is het handig om de volgende dingen te weten over sporten tijdens je menstruatie.
erol ahmed fhwnnhmw40y unsplash 240x300
Bron: Unsplash

Dingen die je moet weten over sporten tijdens je menstruatie

Natuurlijk kun je gewoon blijven sporten als je ongesteld bent, maar je hoeft je ook niet verplicht te voelen. Luister naar je lichaam, zodat je weet waar je op dat moment energie voor heb. Ga je jezelf in het zweet werken? Dan zijn de volgende dingen handig om te weten.

1. Kies voor een lage intensiteit

Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat je gewrichten gedurende een menstruatie minder sterk zijn. Het is dus van belang dat je voorzichtig bent tijdens workouts. Skip die intense HIIT-workout en ga in plaats daarvan voor oefeningen met (lichte) gewichten.

2. Skip je workout niet

Je bepaalt natuurlijk zelf wat je doet, maar als je twijfelt om te gaan: GA! Onderzoeken hebben uitgewezen dat sporten juist ook verlichting van bepaalde klachten kan bieden. Je hoeft overigens echt niet meteen een halve marathon te rennen. Een yoga workout of een halfuurtje zwemmen is ook helemaal oké.

3, Blijf koel

Veel vrouwen die menstrueren hebben last van opvliegers. Herken jij deze klachten? Dan is er werk aan de winkel. Om het sporten zo aangenaam mogelijk te maken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je koel blijft. Op die manier hou je het sporten langer vol en gaat het beter. Kies er bijvoorbeeld voor om 's ochtends vroeg of 's avonds laat te sporten. In de winter kun je beter naar buiten gaat terwijl je 's zomers misschien beter in de airco binnen kunt sporten.
schermafbeelding 2022 06 18 om 221402 300x159
Bron: Unsplash

4. Skip de koffie voor je workout

Hmm... Een lekker bakkie koffie en daarna een work-out? Nee, dat is eigenlijk een slechte keuze. Caffeïne stimuleert namelijk je sympathische zenuwstelsel. Je denkt waarschijnlijk: wat heeft dat te maken met sporten? Helaas zorgt het ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en zoals we eerder al besproken, is het belangrijk om het zo aangenaam mogelijk te maken. Dat betekent dus een zo laag mogelijke lichaamstemperatuur.

5. Drink genoeg water

Sowieso kun je niet genoeg water blijven drinken tijdens je menstruatie, maar als je er ook nog bij gaat sporten is dit echt onwijs belangrijk. Je verliest gedurende je ongesteldheid namelijk best wel veel vocht door bijvoorbeeld zweten en bloeden. Dit moet je natuurlijk compenseren door veel water te blijven drinken. Tijdens het sporten ga je automatisch nog meer zweten, waardoor je nog meer vocht verliest. Als je niet genoeg compenseert door veel water te drinken, kun je last krijgen van kwaaltjes die uitdroging veroorzaken. Denk aan (nog meer) hoofdpijn en migraine. Wil je niet.
6 300x300
Bron: Pinterest