Wat is het toch met de dat Franse stijlgevoel? Parisiennes lijken er altijd op en top uit te zien zonder er al te veel moeite voor te doen. Neutrale kleuren, gestreepte t-shirts, een chic accent en een natuurlijke, frisse beauty look is gemakkelijk over te nemen. Er zijn echter nog veel meer dingen die we van onze zuiderburen kunnen leren. Met deze tips stijl jij je garderobe net als een Parisienne dat doet.

@jeannedamas
@jeannedamas

Draag minder

Zoals de befaamde ontwerpster Coco Chanel uit Parijs zei: ‘voordat je de deur uitgaat, kijk in de spiegel en doe een ding uit.’ Eenvoud is het geheim van de Parisienne. Hou je sieraden binnen de perken. Zorg ervoor dat er maar een enkele eyecatcher in je outfit te vinden is. Als je echt een statement piece wil dragen, zorg dan dat je de rest van je outfit simpel houdt.

De Franse stijl is een combinatie van vrouwelijke kledingstukken met jongensachtige accenten.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Jeanne (@jeannedamas) op

Mix dressy met casual

Ines de la Fressange, een van de meest stijlvolle Parisiennes, laat aan de New York Times weten wat de beste manieren zijn om de ‘offbeat look à la Parisienne’ te creëren. ‘Draag een spijkerbroek met mooie sandalen, geen sneakers. Combineer een kokerrok met platte schoenen, geen hakken. Bij een avondjurk kies je voor een rieten handtasje. Draag een chiffon jurk met afgetrapte biker laarzen, niet die nieuwe flatjes. Een trui met lovertjes combineer je met boyfriend jeans. Een smoking jasje kun je combineren met sneakers, geen femme fatale stiletto’s.’ Je mixt verfijnde kledingstukken dus met imperfectie. Probeer niets te perfect te maken, ook jezelf niet, dat is echte Parijse stijl.

Wees discreet met merken

Stijl komt naar voren in de manier waarop je kleding draagt, niet in welke kleding je draagt. Koop geen kledingstukken met het merk levensgroot op de voorkant geprint. Kies liever voor subtielere kledingstukken van goede kwaliteit, die lang meegaan. Ook de accessoires zijn passend, maar subtiel. Ben jij groot fan van mooie sandalen en loop je het liefst tot diep in de Indian Summer op je favo sandaaltjes? Kies dan een duurzaam paar dat jarenlang mee gaat en je eenvoudig met veel outfits kunt combineren. De sandalen van Indosole zijn 100% gerecycled en hebben een eenvoudig maar stijlvol design. Draag ze bij je favo jeans of een maxi dress voor een summer chique look.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door La Vie De Roos – Roos Aa (@laviederoosaparis) op

Breng variatie in je silhouet

Je ziet geen enkele modebewuste Franse vrouw in een te strakke outfit lopen. Zij letten altijd op hun silhouet. Een kledingstuk moet hun silhouet complimenteren. Denk bijvoorbeeld aan a-lijn jurkjes, als zij een strakke skinnie jeans aan hebben combineren ze het met een lange blazer, een strakke kokerrok wordt gedragen met een losse top. Franse stijl is een combinatie van vrouwelijke kledingstukken met jongensachtige accenten.

Ga voor de intelligent in plaats van sexy

Parisiennes gaan liever voor de intelligente look. Ze dragen niet snel al te sexy kleding. Zij stralen sex uit door de manier waarop ze lopen en door hun zelfverzekerde houding. Vermijd push-up beha’s, te korte en te strakke jurkjes. Door niet teveel huid te laten zien laat je des te meer aan de verbeelding over.

Ontwikkel een signature outfit

Franse stijliconen zoals Audrey Tautou en Clémence Poésy volgen zelden korte trends, maar gaan meer af op wat hen mooi staat. Ga dus na wat jou goed staat en blijf daarbij. Je kan natuurlijk af en toe een beetje af wisselen, maar blijf uit de buurt van trends die niet bij jou passen.

Blijf verrassen

Nu je je signature outfit hebt samengesteld moet je daar af en toe een element van verrassing aan toe voegen. Je wilt ook niet al te voorspelbaar worden natuurlijk. Speel af en toe met een andere trend, draag hakken als mensen verwachten dat je op sportschoenen komt, draag een nette blazer met een casual broek.

De manier waarop je iets draagt is belangrijker

Volgens Carine Roitfield, de voormalige hoofdredacteur van de Franse Vogue, wordt stijl vooral bepaald door de kleinere dingen zoals je houding, hoe je beweegt, hoe je je tas opendoet en hoe je met je benen over elkaar gaat zitten. ‘Je ziet eerst de vrouw en daarna pas de kleding’ legt ze uit. De Parijse stijl gaat dieper dan alleen de buitenste laag. Recht je rug dus, trek je schouders omlaag en voel je zelfverzekerd. Wedden dat jij je op je mooist voelt, wanneer je lekker in je vel zit?

Lees ook: Dit oude herenhuis werd omgetoverd tot de ultieme Parijse droom