De opties op gebied van het nemen van anticonceptie zijn nog nooit zo divers geweest. Van de pil naar spiraaltje tot een pleister. Tegenwoordig zit er voor elke vrouw iets bij waar ze gelukkig van worden. De pil is nog altijd de meest populaire vorm van anticonceptie, maar wat gebeurt er met je lichaam als je ermee stopt?

Schermafbeelding 2018-09-12 om 13.00.41

Veel vrouwen hebben al jaren dezelfde anticonceptie en zijn hier ook ‘tevreden’ mee. Begrijpelijk, want waarom zou je iets veranderen als het niet hoeft? Toch brengt het stoppen van de pil wat voordelen met zich mee en is het nooit onverstandig om te kijken naar wat andere opties kunnen zijn.

Afvallen

Ja hoor… Eigenlijk heeft iedereen dit wel gehad tijdens de start van de pil, zo niet dan heb je veel geluk gehad. Maar hoe snel die kilo’s eraan vlogen, gaan ze er ook weer af als je stopt met de pil. De kans is groot dat je tussen de twee tot vijf kilo kan afvallen als je stopt met het slikken van de pil. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Minder stemmingswisselingen

Halleluja dit zal je vriend leuk vinden! Stemmingswisselingen zijn ook zo’n vervelende bijwerking van de pil. Het ene moment voel je je ontzettend vrolijk en het andere moment mega down. Stoppen met de pil zorgt ervoor dat je wat stabieler bent in je emoties.

Kortere menstruatie

Dit kan twee kanten opvallen. Allereerst heb je tijdens het slikken van de pil een verplichte stopweek waarin je een aantal dagen ongesteld bent. Wanneer je stopt met de anticonceptiepil is de kans groot dat je menstruatie korter, maar wel iets heftiger gaat zijn. Het is maar net wat je ‘fijner’ vindt.

Minder koppijn

Wie de pil slikt heeft vaak hoofdpijn. Soms komt dit zelfs voor in de vorm van migraine, en dat is al helemaal geen pretje. Deze hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een plotselinge afname van oestrogeen. Stoppen met de pil betekent dus minder hoofdpijn.

Natuurlijke hormoonbalans

Ja het is feitelijk bewezen dat de pil bomvol kunstmatige hormonen bevat die je eigen hormoonbalans goed verstoren. Resultaat? Het kan zorgen voor misselijkheid en andere vervelende kwaaltjes. Door te stoppen met de pil kan de eigen hormoonbalans weer herstelt worden, waardoor de klachten verdwijnen.

Natuurlijk zijn dit fijne bijzaken als je stopt met de pil, maar natuurlijk is dit voor iedereen anders! Wil je toch overgaan op een andere anticonceptiemethode? Dan is het verstandig om altijd even langs de huisarts te gaan voor een afspraakje!

Lees ook: het slikken van de pil maakt je intelligenter