Een nieuwe wending in je leven, een nieuwe uitdaging. Dit is altijd spannend. En wanneer je een nieuwe uitdaging aangaat, zoals het beginnen aan een nieuwe baan, wil je jezelf bewijzen. Je wilt laten zien dat je baas de juiste keuze heeft gemaakt door voor jou te gaan. En wij vertellen je hoe je dit het beste kunt doen.

indruk-maken-baas-femfem

Ga verzorgd naar je werk

De eerste indruk kan ontzettend belangrijk zijn. Wanneer deze eerste indruk niet helemaal goed is gegaan, kun je dit naarmate je er werkt, natuurlijk altijd verbeteren. Maar daardoor zul je wel extra hard moeten werken. Zorg dus dat die eerste indruk goed is. Probeer er van te voren achter te komen want de sfeer op het werk is, is deze formeel of informeel? Aan de hand daarvan ga je je outfit bepalen. Vermijd sowieso een spijkerbroek. Ook al heb je tijdens je sollicitatiegesprek verschillende mensen in spijkerbroek zien lopen, probeer deze sowieso de eerste week niet te dragen. Ga voor een mooie pantalon of flared broek met een blousje met print, een wit shirt met blazer en een mooi laarsje of loafer. Op deze manier zorg je er in ieder geval voor dat er echt iemand binnen komt lopen tijdens je eerste dag en dat zal een positieve indruk achter laten.

Maak connecties

Honderden gedachten gaan door je hoofd tijdens je eerste dag op je nieuwe werk. Vinden je collega’s je wel leuk? Vind jij jouw collega’s wel leuk? Bij wie ga je straks tijdens de lunch zitten? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de werkgerelateerde vragen die door je hoofd spoken. Om jezelf een beetje op je gemak te stellen, is het belangrijk dat je zelf connecties maakt. Hoewel je baas je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk alles wilt leren, is hij erg druk. Vraag dus overige collega’s of ze je kunnen helpen wanneer je iets niet begrijpt. Of vraag of je bij een bepaalde meeting aanwezig kunt zijn. Waarschijnlijk snap je het grootste gedeelte niet wat er gezegd wordt, maar op deze manier laat je wel je interesse en goodwill zien en je krijgt een beetje mee waar je nieuwe bedrijf zoal mee bezig is.

Schrijf alles op

Of in ieder geval, bijna alles. Tijdens de eerste paar weken van je nieuwe baan wordt je overspoeld met nieuwe informatie. Wanneer jij geen notities maakt, is het onmogelijk om alles te onthouden. Schrijf ook de kleine dingen die niet belangrijk lijken te zijn, zoals hoe je ergens moet inloggen. Door de overdosis aan informatie zou je zomaar zo’n simpel gegeven kunnen vergeten. Dit resulteert in het feit dat jij laat zien zelfstandig te zijn en dat je niet voor ieder klein akkefietje bij je baas aan hoeft te kloppen, terwijl je het zelf had kunnen oplossen.

Probeer eerst je eigen vragen te beantwoorden

Al die nieuwe informatie zorgt voor veel vragen. Maar probeer om eerst je eigen vragen te beantwoorden, voordat je naar je leidinggevende stapt. Is er een bedrijfshandboek waar je het antwoord wellicht kunt vinden? Of ga je notities nog een keer na. Kom je er niet uit? Natuurlijk mag je het dan aan je baas vragen. Maar op deze manier zorg jij ervoor dat je enkel met de slimme vragen naar je baas gaat en dit zal indruk op hem maken.

Toon initiatief

Dit is waarschijnlijk iets waar elke werkgever naar op zoek is. Naast het feit dat je ontzettend veel informatie krijgt, zijn de eerste paar dagen ook om deze informatie te verwerken. En dus zijn die eerste paar dagen niet de dagen dat je al aan het echte, leuke werk kunt beginnen. Wanneer jij je zoveelste paperclip om een pak papier heen doet van documenten die je nog moet doorlezen en je even geen concentratie meer hebt, ga dan naar je baas om te vragen of je misschien ergens bij kunt helpen. De kans bestaat dat hij geen klusje voor je heeft of dat het klusje nog saaier is dan de papieren bij elkaar te binden, maar je hebt wel laten zien dat je initiatief toont. Dit geldt ook voor bepaalde deadlines. Zorg dat jij je werkjes op orde hebt, het liefst nog voordat de deadline nadert. Op deze manier laat jij zien dat je hard werkt en een hart naar het bedrijf hebt. En dit alles zal zeker indruk maken op je baas.

Met deze nieuwe baan en de goede indruk die je bij je baas achterlaat, start je 2018 sowieso goed. En helemaal als je ook nog eens zelfverzekerd bent op je werk.