Soms is het lastig om geconcentreerd te werken op vrijdag omdat het weekend eraan zit te komen en je hoofd al bij het feest van zaterdag zit. Maar vrijdag kan juist een hele succesvolle dag zijn. Zet je hoofd dus weer op je schouders en focus je op deze dingen die je het best op een vrijdag kunt doen.

Vrouw-koffie-drinken-FEMFEM

Begin aan grotere projecten

Wat? Ja, echt. Vrijdag is een prima dag om aan grotere projecten te beginnen waar je de rest van de week niet aan bent toegekomen. Vrijdag is een dag waarop iedereen een beetje met zijn eigen werk bezig is, of juist al een beetje is afgezakt naar het weekend. Je wordt dus weinig gestoord tijdens je werkzaamheden en kunt dus lekker doorwerken.

Praat bij met je connecties

Vrijdag is een dag om sociaal te zijn en daarom een goede dag om even bij te kletsen met je connecties. Of het nu klanten zijn waar je op goede voet mee wil staan of iemand die je op een netwerkbijeenkomst hebt ontmoet. Als je in teamverband werkt kun je ook even peilen waar zij mee bezig zijn en hoever ze zijn in vergelijking met jou. Een beetje netwerken is hard nodig, dus maak het beste van je vrijdag en het social.

Doe wat makkelijker is

Het kan zijn dat je echt moeite hebt om je te concentreren op vrijdag. Bijvoorbeeld omdat je al een enorm drukke week hebt gehad of omdat je gewoonweg te veel uitkijkt naar het weekend. In plaats van maar een beetje nutteloos achter je computer te zitten, doe de wat makkelijkere werkzaamheden die minder concentratie vereisen. Plan bijvoorbeeld sollicitaties op vrijdag, zodat je alleen maar over het werk hoeft te praten. Ruim het magazijn op of alfabetiseer het archief. Er is altijd wel zo’n klusje dat je altijd uitstelt, vrijdag is de dag om eraan te beginnen.

Plan je komende week

Het is natuurlijk heel verleidelijk om alleen maar aan die vrijdagmiddagborrel te denken, maar neem toch even een uurtje de tijd om je volgende week te plannen. Schrijf drie tot vijf dingen op waar je maandagochtend mee moet beginnen en bedenk ook wat je doelen voor de rest van de week zijn. Zo help je jezelf met het opstarten op de maandagochtend, wat toch altijd weer een uitdaging is.

Ruim je bureau op

Na een week hard werken en collega’s die de ene stapel papier na de andere op je bureau hebben gegooid is je bureau waarschijnlijk niet meer erg overzichtelijk. Gebruik de vrijdag om door deze papieren stapels te gaan. Sorteer op projecten die direct je aandacht nodig hebben en dingen die je later kunt doen. Maak onafgemaakte opdrachten af zodat je maandag met een schone lei kunt beginnen. Een opgeruimd bureau is ook een opgeruimd hoofd.

Vier je weekend

Om goed te kunnen werken moet je ook weten wanneer het tijd is voor een pauze. Op vrijdagmiddag stop je dan ook met werken, neem niets mee naar huis. Het weekend is van jou. Als je jezelf overwerkt kun je niet met goede input komen. Geniet dus van je weekend, rust uit en vier je vrije tijd. Kom maar op met die vrimibo.

Waarom de 5-uur regel jouw carrière een boost geeft