Heb je een drukke week gehad en denk je het weekend even een aantal uurtjes in te halen? Denk nog even twee keer na voordat je de hele ochtend in je bed blijft liggen. Zoals je waarschijnlijk wel weet is te weinig slaap niet goed voor je en kan onder andere leiden tot overgewicht en zowel fysieke als mentale klachten, maar ook te veel slapen is niet goed voor je. Mogen we dan nooit meer uitslapen?

te veel slapen is slecht voor je gezondheid moe femfem

Te slecht

Te veel of te weinig, het is je misschien wel opgevallen dat er voor beide woorden het woordje “te” staat. Bijna alle woorden waar “te” voorstaat is niet goed voor je, zoals te veel suikers. Vooral op middelbare leeftijd verhoogd te veel slapen de kans op chronische ziektes.

Gevolgen

Veel mensen denken dat als ze vermoeid zijn, ze de uren moeten inhalen. De nachten verlengen tot 10 of 12 uur en denken dat als ze wakker worden alle vermoeidheidsprobleem als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Helaas is dat bijna nooit het geval, van te veel slaap kun je juist nog slaperiger worden. Ook kan de concentratie hierdoor afnemen. Mensen die te veel slapen hebben net als mensen die te weinig slapen een verhoogde kans op beroertes, hartkwalen, diabetes en obesitas. Daarnaast krijg je van te veel slapen ook vaak: hoofdpijn, geheugenverlies en pijn aan heel je lichaam omdat je simpelweg te lang ligt.

Wat moet ik dan?

Als extra lang slapen of in bed liggen niet helpt, wat dan wel? Het kan zo zijn dat je na heel veel uren slaap nog steeds vermoeid wakker wordt. Dit aantal uur is per persoon verschillend, een korte slaper slaapt minder dan 6,5 uur en een lange slaper heeft meer dan 9,5 uur nodig. Het kan liggen aan de kwaliteit van jouw slaap, je slaap is niet effectief genoeg. Dit kan komen door verschillende redenen. Bijvoorbeeld door gebruik van drugs of alcohol, dit zorgt er namelijk voor dat je die diepe slaapfase niet bereikt. Ook kan het zijn dat je lijdt aan ‘slaap apneu’, hierbij haal je onvoldoende adem als je slaapt waardoor je een zuurstof te kort krijgt. Dit merk je waarschijnlijk zelf helemaal niet, maar het kan wel de oorzaak zijn van je vermoeidheid.

sleeping gossip girl femfem

Lees ook:

Door het doen van deze dingen in de ochtend word jij juist meer moe