Het kan zijn dat je even wat minder lekker in je vel zit. Het glas is eigenlijk half leeg en je hebt even nergens meer zin in. Opzicht is dit best normaal. Het overkomt ons allemaal wel eens dat we er gewoon even geen zin meer in hebben. Toch is het wel belangrijk om je eigen gevoel in de gaten te houden. Het kan namelijk zijn dat het niet blijft bij één of twee dagen. Je zou te maken kunnen krijgen met een depressie. Twijfel jij wat je voelt en hoe je ermee om moet gaan? Wij zetten de tekenen van depressie voor je op een rijtje.

Tekenen van depressie

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een mindere dag, Het liefst blijven we in bed liggen en komen we daar dan voor de rest van de dag niet meer uit. Het is volkomen normaal om niet altijd happy te zijn. Toch kan het zijn dat het niet bij die ene dag blijft en dat je het gevoel blijft houden. Op dat moment is het goed om bezig te zijn met je gevoelens en ze niet te negeren. Dit omdat het juist veel erger kan worden, waardoor je misschien wel in een depressie terecht komt. Wij zetten de belangrijkste tekenen van depressie voor je op een rijtje.

1. Je voelt je hopeloos

En je bent alle hoop voor een goede uitkomst kwijt. Dit is een onwijs ongezonde situatie, welke je niet moet onderschatten.

tekenen van depressie
Bron: 13 reasons why

2. Je verliest interesse

En je verliest het dan ook op alle gebieden. Wanneer je in een depressie terecht komt, heb je eigenlijk nergens meer plezier van. Je geniet niet meer van de kleine en grote dingen, waardoor je de zin in het ondernemen van bepaalde dingen ook verliest.

3. Je slaapt slecht

Een depressie komt vaak tegelijk met slaapproblemen. Je bent voor je gevoel doodop, maar je kunt tóch niet in slaap komen. Het voelt dan ook alsof je constant energieloos bent en je energie blijft verliezen.

4. Je hebt last van angsten

Dit uit zich in allerlei vormen. Je voelt je bijvoorbeeld rusteloos, hebt last van paniekaanvallen, krijgt een versnelde hartslag of zweet veel.

tekenen van depressie
Bron: 13 reasons why

5. Je hebt last van veranderingen in gewicht en eetlust

Het kan zomaar zijn dat je eetlust compleet verdwijnt of juist helemaal toeneemt. Dit heeft dan vervolgens weer gevolgen voor je gewicht. Je kunt mega aankomen of juist afvallen.

6. Je zit hoog in emotie

Wanneer je in een depressie zit, kun je je vlak voelen. Toch kun je ook juist hoog in emotie zitten. Het ene moment ben je onwijs boos terwijl je het andere moment ineens bang bent.

7. Je bent veel bezig met de dood

Depressie gaat helaas nog steeds samen met zelfmoord. Het kan soms zo uitzichtloos voelen dat je nergens anders meer aan kunt denken dan de dood.

tekenen van depressie
Bron: 13 reasons why

Zoek hulp

Herken jij één of meerdere punten uit het bovenstaande rijtje? Dan is het misschien het moment om hulp te zoeken. Als je erkent dat je hulp nodig hebt, ben je al een eind op weg. Er heerst helaas nog steeds een taboe op het hebben van mentale hulp. Toch is het niets om je voor te schamen! Het kan je namelijk echt alleen maar een beter mens maken.

Lees ook: 10 signalen dat je een burn-out hebt