Ieder jaar wordt er een top 50 gemaakt van beste restaurants ter wereld. De beste culinaire recensenten worden op pad gestuurd om de hele wereld rond te reizen, alles voor de top 50. Aan het einde van deze reizen wordt het duidelijk welk restaurant zich mag prijzen met een plekje in deze lijst. De top 10 is helaas niet Nederlands, maar in deze top 50 staan wel twee Nederlandse bedrijven. Op nummer 34 staat het restaurant “De Librije” in Zwolle en restaurant “Amber” staat op plek 24. Dit restaurant ligt in Hong Kong, maar is van een Nederlandse eigenaar. 50 restaurants achter elkaar lijkt ons wat veel, daarom maken we er een top 10.

#10 Steirereck, Wenen

Schermafbeelding 2018-01-05 om 16.00.59 steirereck im stadtpark
Foto: Steirereck im Stadtpark

Voor wie denkt mensen in Oostenrijk alleen maar wienerschnitzel eten, heeft het mis. Sterrenrestaurant Steirereck wordt namelijk omschreven als: “Een hedendaagse Oostenrijkse keuken in een ultramoderne omgeving”. De kookstijl van chefkok Heinz Reitbauer is dan ook modern Oostenrijks. Hij heeft een precieze techniek en gebruikt alleen maar lokale producten. Volgens Reitbauer is zijn beste gerecht: Char, zoete waterberg vis, die aan tafel in warme bijenwas wordt gekookt en daarna op een boord met gele wortel, stuifmeel en zure room wordt neergelegd.

#9 Mugaritz, San Sebastian

Schermafbeelding 2018-01-05 om 16.33.47 mugaritz 1
Foto’s: mugaritz

“Een powerhouse van creativiteit verborgen in een prachtig groene omgeving van Baskenland.” Zo wordt restaurant Mugaritz in het Spaanse San Sebastian omschreven. Chefkok Andoni Luis Aduriz zijn stijl wordt omschreven als Techno-emotioneel Spaans. Alleen deze naam verdiend wat mij betreft al 5 sterren. Veel gerechten in het restaurant van Andoni zijn een mix van producten uit de bergen en de zee. Mijn zijn meest bijzondere gerecht is toch wel de gedroogde hortensia van cacao.

#8 Maido, Lima

MAIDO_WORLD_2017_DISH2 MAIDO_WORLD_2017_INTERIOR
Foto’s: theworlds50best

Peru’s nummer 1 Nikkei-bestemming in een stijlvolle omgeving, de perfecte omschrijving van restaurant Maido. Het woord ‘Maido’ betekent welkom in het Japans. Niet heel gek, want Chef Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura heeft een Japans-Peruaanse afkomst. De chef heeft verschillende menu’s waarmee je een kleurrijke reis door de Nikkei-keuken maakt. De hoogtepunten van deze menu’s zijn de hotdog met vis, nigari met de vangst van de dag, dim sum met inktvis en Cau Cau dim sum met zeeslak.

#7 Gaggan, Bangkok

GAGGAN_WORLD_2017_DISH1 gaggan bangkok thailand

Gaggan in Bangkok is het beste Aziatische restaurant ter wereld. Een reisje naar Thailand moet je daar toch wel voor over hebben? Gaggan wordt omschreven als “Een reis door de moderne Indiase keuken in 25 emoji’s”. Dit komt door de menukaart, het lijkt namelijk alsof er alleen maar emoji’s op de menukaart zijn geschreven. Dit heeft Chef Gaggan gedaan zodat ieder gerecht als een verrassing komt.

Foto’s: theworlds50besteatatgaggan

#6 Asador Etxebarri, Axpe

ASADORAETXEBARRI_WORLD_2017_DISH2 ASADORETXEBARRI_WORLD_2017_INTERIOR
Foto’s: theworlds50best

“Een uniek landelijk restaurant waar alles perfect gegrild wordt”. De gerechten op het menu zijn redelijk eenvoudig, maar de smaaksensatie is extreem. Chef Victor Arguinzoniz heeft een kookstijl waarmee hij al de culinaire gerechten op een Spaanse hout-gestookte barbecue grilt. De beste gerechten op het menu zijn: homemade chorizo, gezouten ansjovis op toast, gigantische Palamos-garnalen, een legendarische beef-chop en de krokante maïs en zee-egel.

#5 Central, Lima

Schermafbeelding 2018-01-05 om 17.36.46 CENTRAL_WORLD_2017_INTERIOR
Foto’s: centralresttheworlds50best

“Latijns Amerika’s nummer 1 restaurant is een tour door de biodiversiteit van Peru.” In dit restaurant ga je op verkenning door de biodiversiteit van het land, Central neemt hun gasten mee op een reis door het hele land. Van 20 meter onder de zeespiegel tot 4100 meter erboven in een 17+ gangen diner. De gerechten zijn ook erg verschillend, van sommige ingrediënten hebben sommige mensen zelfs nog nooit gehoord. Ze serveren hier de meest bizarre gerechten zoals: Spider on a Rock with mussel, maar het beste gerecht volgens de chef is River Cotton.

#4 Mirazur, Menton

MIRAZUR_WORLD_2017_INTERIOR MIRAZUR_WORLD_2017_DISH1
Foto’s: theworlds50best

“Een super getalenteerd Argentijns restaurant dat de meest verse producten in zijn Franse geadopteerde paradijs serveert”. Chef Mauro Colagreco serveert zijn gerechten in mediterrane stijl met ingrediënten uit eigen achtertuin en van de groente -en fruitmarkt. De verschillende menu’s zijn stuk voor stuk fantastisch, alles smelt op je tong. Van gefrituurde ansjovis-skeletten met sap van de beroemde citroenen van Metron tot zeeduivel met topinamboer puree. Toch blijft de chef zijn favoriet: Rode bieten met kaviaar.

#3 El Celler De Can Roca, Girona

ELCELLERDECANROCA_WORLD_2017_DISH2 ELCELLERDECANROCA_WORLD_2017_INTERIOR (1)
Foto’s: theworlds50best

“Een restaurant waar de gebroeders Roca techniek met smaak combineren en experimenteren met rust”. Het Spaanse restaurant is twee keer bekroond tot beste restaurant van de wereld, maar mag ook zeker niet klagen met plek drie. Drie broers runnen het restaurant en zijn alle drie  ‘wereldleiders’ op hun eigen gebied. Joan is chef, Josep sommelier en Jordi een banketbakker. El Celler heeft niet voor niks deze naam, het restaurant kent namelijk ook een prachtige inloop-wijnkelder. De kookstijl van de broers wordt op schreven als hedendaags Catalaans met wereldwijde hoogtepunten. De menukaart kent vele unieke gerechten die vol zitten met herinneringen, emoties en landschappen van de regio zitten. Het beste gerecht van de kaart is “Rainy Forest”.

#2 Osteria Francescana, Modena

Osteria Frances osteria italie
Foto’s: amusebouche_roaperego09

“Een heruitvinding van de Italiaanse keuken door een beroemde gepassioneerde chefkok.” De citaat van de recensenten geeft het al aan, in dit restaurant in Italië wordt er op een andere manier gekookt dan we misschien gewend zijn van de Italianen. Vandaag de dag is het de parel van de Italiaanse gastronomie, die sinds vorig jaar in de handen van de getalenteerde chef Massimo Bottura kwam. Toen het restaurant net opende dacht men hier anders over, de deuren moesten bijna sluiten. De stijl van koken zou niet passen in het conservatieve leven van de bevolking. Chef Bottura is een verhalenverteller, artiest en kok hij laat daarom deze drie dingen ook in ieder gerecht terugkomen. Ieder gerecht is uniek, maar het beste gerecht van de kaart is “Almost Better Than Beluga”. Het leukste aan dit restaurant is dat je niet verwacht dat er achter een grote roze muur in een klein steegje een sterrenrestaurant te vinden in. Een echt verborgen pareltje in het stadje Modena.

#1 Eleven Madison Park, New York

ELEVENMADISONPARK_WORLD_2017_DISH2 Schermafbeelding 2018-01-08 om 11.04.22
Foto’s: theworlds50bestelevenmadisonpark

“Het iconische restaurant waar gastvrijheid en koken samenkomen tot een bepaalde manier van kunst.” Het beste restaurant ter wereld ligt midden in hartje New York City en geeft alle gasten een unieke ervaring van het begin tot het einde. Chef Daniel Humm en chefkok Dmitri Magi maken de heerlijkste gerechten op een modern Europese manier met een New Yorkse twist. Je kunt kiezen voor een acht tot tien gangendiner aan zowel de bar of in de dining room. De “Honing lavendel geroosterde eend” is het beste gerecht die de chefs tot nu toe hebben gemaakt.

Benieuwd naar de gehele top 50? Neem dat hier een kijkje.

Lees ook:

De beste plekken in Europa om als vegan naar toe te gaan