Eens in de zoveel tijd verschijnt er weer een hack op TikTok die eigenlijk te bizar voor woorden is, en daar is deze er eentje van! Er gaan namelijk video’s viral op TikTok die je laten zien hoe jij je eigen spiraal eruit haalt. Don’t try this at home!

Wat is een spiraal?

Een spiraal is een anticonceptiemiddel wat je beschermt tegen zwangerschap. De tijd dat je beschermd bent (5-10 jaar) is afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Een ander woord voor spiraal is ‘intra-uterien device’ wat eigenlijk letterlijk ‘voorwerp in je baarmoeder’ betekent. Je laat een spiraal altijd inbrengen én verwijderen door een getrainde arts. Dit kan bijvoorbeeld je huisarts, een verloskundige of gynaecoloog zijn.

zelf spiraal eruit halen
Getty Images

TikTok hack

Een spiraal heeft een lang touwtje. Maar ondanks dit touwtje is het níet de bedoeling dat je hier zelf aan gaat trekken. Dan kan hij er namelijk uit komen! Op dit moment is er een viral trend op TikTok waarin vrouwen zelf hun spiraal verwijderen. Dit doet niet alleen extreem veel pijn, maar is ook nog eens gevaarlijk. Autch!

De trend werd gestart door TikTokker Mikkie Gallagher (die géén medische achtergrond heeft). Ze liet in een video op TikTok zien aan haar 25K volgers hoe ze zelf haar spiraal verwijdert. Mikkie liet weten zelf geen medische achtergrond te hebben, maar weerhield andere vrouwen er niet van dit ook te proberen.

Mikkie wakkerde een trend aan, en meerdere TikTokkers postte video’s waarin ze hun eigen spiraal verwijderden. Specialisten waren snel op de hoogte van deze bizarre trend, en drukken je op het hart om dit vooral níet zelf te doen.

 

@mikkiegallagherthis is NOT medical advice but it only took 2 minutes 😳 #fyp #momsoftiktok #periods #iudremoval #iud #mirena #momtok #diy #birthcontrol #gonefishing♬ God Made Girls – RaeLynn

Waarom mag je niet je eigen spiraal verwijderen?

Volgens gynaecoloog Marlini Gebruers is het belangrijk dat mensen zich realiseren dat een spiraal verwijderen niet hetzelfde is als het verwijderen van een tampon. Bij een tampon hangt het draadje namelijk naar buiten, zodat je hem zelf eenvoudig kunt verwijderen. Een spiraal, daarentegen, zit diep in de baarmoeder en pak je niet zomaar met je vingers. Dit draadje is ook nog eens onmogelijk te vinden wanneer je geen specialist bent. Mocht dit je tóch lukken, dan staat je er een hoop pijn te wachten. Het verwijderen van een spiraal kan namelijk zorgen voor de nodige krampen en schommelingen in de bloeddruk. Hierdoor voel je je snel zwakjes. Kortom: NIET doen!

Lees ook: Bijwerkingen van de pil die je zou moeten weten