Steeds meer mensen gaan de uitdaging aan en beginnen aan het bouwen van hun eigen Tiny House. Zo ook het stel Matt Hobs en Lisa Tranter. Zij besloten samen een Tiny House te bouwen en zo te gaan wonen in het landschap van de Blue Mountains, in Australië. En dat mét maar liefst €60.000!

koppel tiny house

Zelf een Tiny House bouwen

Matt en Lisa hebben zelf een Tiny House gebouwd van zo’n 22 vierkante meter. Het huisje heeft een keuken met alles er op en er aan, een woonruimte en een slaapruimte. Daarnaast is er een groot terras, waardoor buiten zijn ook een mogelijkheid is. Het hele huisje is naar eigen stijl ontworpen en precies gemaakt zoals zij het voor ogen hadden.

tiny house
Bron: MAN MAN
tiny house
Bron: MAN MAN
tiny house
Bron: MAN MAN

Kosten besparen

Een huis bouwen is niet niks dus je mag er vanuit gaan dat je hier een behoorlijk bedrag aan kwijt zal zijn, ook al gaat het om een Tiny House. Om die reden hebben Matt en Lisa er alles aan gedaan om de kosten een beetje te drukken. Uiteindelijk hebben ze er hierdoor ‘maar’ een bedrag van 62.000 dollar voor hoeven te betalen. Dit komt voornamelijk doordat ze een hoop zelf hebben gedaan én doordat ze de hulp hebben ingeroepen van hun vrienden en familie. Anders had het bedrag misschien wel kunnen oplopen tot zo’n 90.000 dollar.

Daarnaast hebben Matt en Lisa ook geïnvesteerd in het verduurzamen van hun Tiny House. Zo hebben ze ervoor gezorgd dat de isolatie van het huis in orde is en hebben ze veel energie- en waterbesparende apparaten. Hierdoor zijn de elektriciteits- en waterrekeningen lager.

Hoe bevalt de Tiny House?

Ondanks dat ze heel blij zijn met het eindresultaat, was het ook een beetje wennen. Het is natuurlijk een stuk kleiner dan een normaal huis dus dat zorgt ervoor dat ze zich op sommige momenten moeten aanpassen. Zo lopen ze elkaar regelmatig in de weg, bijvoorbeeld tijdens het koken. Ook wordt het snel rommelig in huis dus moeten ze wat vaker opruimen. Toch weegt dit alles niet op tegen de voordelen van hun kleine huisje.

Lees ook: Weg van de drukte: dit zijn de leukste tiny houses in Nederland