Nachten wakker liggen omdat je wellicht iets verkeerds hebt gezegd tegen je crush, paniek wanneer je in het openbaar vervoer zit omdat er te veel prikkels zijn en faalangst op de dag van dat belangrijke tentamen: anxiety is a bitch! Mensen met een angststoornis hebben vaak de neiging om uren en uren te malen over zelfverzonnen scenario’s die wel of niet (meestal niet) plaats gaan vinden. Dit kan zelfs zo erg zijn dat de kwaliteit van je leven er drastisch van achteruit gaat.

 

Lees je dit en ervaar je angst of stress in je lichaam? DEEP FUCKING BREATHS BESTIE. YOU GOT THIS! Wij hebben hier 7 tips, door een psychiater, die *echt* helpen tegen anxiety!

1. Je zorgen uitstellen

Mensen die last hebben van anxiety, herkennen zichzelf vast in de volgende situatie: je bent rustig je leven aan het leven, en plotseling word je overstroomd met verontrustende gedachten. Wat je nu wilt doen is het uitstellen van deze gedachtestroom en hier op een later moment op terugkomen. Je stelt dus eigen je zorgen uit.

Laten we dit duidelijk maken aan de hand van een voorbeeldje: je bent aan het lunchen met een vriendin en opeens word je overdonderd met zorgen over een belangrijke presentatie die je morgen hebt op het werk. Zeg simpelweg tegen jezelf, “Ik ben nu met mijn vriendin en ik denk hier later deze middag aan wanneer ik thuis ben.” Als dit moment later is aangebroken, kun je bespreken wat je zo angstig maakt met iemand die je vertrouwt.

2. Ontwikkel een catastrofe schaal

Dit heb je nodig: pen en papier. Teken een lijn op papier en schrijf het getal ‘0’ aan het begin, ’50’ in het midden, en ‘100’ aan het einde. Vraag jezelf vervolgens, “Wat is het ergste wat er kan gebeuren?” Schrijf die dingen op aan de kant van de lijn dichtbij de 100.

Dit kan je helpen om dingen in perspectief te brengen. Te laat komen op het kantoor omdat je in de file stond of blunderen op een feestje is lang niet zo erg als je partner kwijtraken of in een auto-ongeluk terecht komen. Dit trucje helpt je in te zien dat je niet zo enorm hard voor jezelf hoeft te zijn!

3. Verdeel grote projecten in kleinere stukken

Zorgen, angst en de werkvloer zijn een veelvoorkomende combinatie. Mensen met een angststoornis leggen vaak de lat hoog voor zichzelf, ook op het werk. Zo kan het een goede tip zijn om grote, en overweldigende, projecten op te delen in kleine behapbare taken. Kleine doelen zijn heel effectief, zeker voor mensen met anxiety! Kijk je op om naar een feestje of ander sociaal evenement te gaan? Je hoeft niet het middelpunt van de belangstelling te worden! Groet simpelweg de host of ga een gesprek aan met iemand die je nog niet kent. Baby steps! 

4. Bewijs je angst het tegendeel

Het klinkt misschien wat vreemd, maar wanneer mensen met angststoornissen zich blootstellen aan hun triggers, helpt dit ze er beter mee om te gaan. Wanneer je kan bewijzen dat ’the worst thing that could happen’ niet gebeurd is, verminder je vanzelf de angst die je ervaart.

Stel, je bent bang om met het openbaar vervoer te reizen omdat je ervoor vreest om vast te komen zitten. Vervolgens reis je zonder enkel probleem van A naar B: je bewijst jezelf nu letterlijk het tegendeel. Your anxiety is lying to you!

meisje strand
@Pinterest

5. Dwing je lichaam tot rust te komen

Je lichaam is gemaakt om zelf stress los te kunnen laten. Focus op je ademhaling, zet je voeten stevig op de vloer en glimlach (ookal is dit nu wel het laatste waar je op zit te wachten). Wanneer je je lichaam tot rust laat komen, zullen je emoties snel volgen.

6. Accepteer dat je last van anxiety hebt

Laten we dit voorop stellen: er is een verschil tussen je anxiety accepteren en jezelf als een persoon met angst accepteren. Mensen ‘labelen’ zichzelf snel als iemand met anxiety en baseren vervolgens hun identiteit hierop. Haal jezelf niet neer, maar vertel jezelf dat het oke is en dat je niet alleen bent!

7. Vertel jezelf dat angststoornissen goed te behandelen zijn

Dat je nu last hebt van anxiety, betekent niet dat je hier altijd last van zult hebben! Er zijn professionele behandelingen die heel goed helpen. Naast alle tips die je online kunt vinden, kun je ook je huisarts bezoeken die je door kan verwijzen wanneer nodig! #mentalhealthmatters

En last but nog least: onthoud dat je het verdient om je kalm en gelukkig te voelen. You’re worth it babe!

meisje masker

Lees ook: No way! Is eten écht de oplossing tegen stress?