Waar de één tijdens een stressperiode gerust een zak paprikachips naar binnen douwt, krijgt de ander geen hap door zijn of haar keel. We zijn continu op zoek naar manieren om stress te verminderen.  Wat nou als wij je vertellen dat eten een goede stress relief is?

@latenightsinthecity WeHeartIt
@latenightsinthecity WeHeartIt

Eten om stress te verminderen

Het eerste wat je je afvraagt is natuurlijk: wat moet je dan eten? Er zijn geen specifieke voedingsstoffen of producten die stress verminderen. Het gaat erom dat je iets eet waar je gelukkig van wordt. ‘Als je iets lekkers eet waar je echt gelukkig van wordt, treedt het beloningssysteem in werking. Er wordt dopamine aangemaakt en dat vermindert het gevoel van stress,’ legt diëtist Marie-José van Torenvliet uit. Wanneer je heel erg trek hebt in chocolade, zal je zo intens genieten van dat stukje chocolade, dat er extra dopamine wordt aangemaakt. De stress moet plaats maken voor een moment van pure happiness!

Associaties met eten

Het eten waar je dopamine bij aanmaakt, kan voor iedereen anders zijn. Voor de één is het een heerlijke cappuccino in de ochtend en voor de ander een colaatje in de avond. Volgens diëtist Torenvliet heeft het voedsel dat voor jou stressverlagend werkt, te maken met de associaties die je met dat voedsel maakt. ‘Jij denkt misschien gelukkig te worden van een wijntje. Omdat dat op de vrijdagmiddagborrel het weekend inluidt of omdat je het altijd drinkt op feestjes. Je associeert het met positieve dingen. Maar geef het eens een cijfer. Hoe lekker vind je dat specifieke glas wijn los van de omgeving? Is het een zes of negen? De context bepaalt de kracht van het beloningssysteem.’ Probeer je eens bewust te zijn van de associaties die je met het voedsel maakt!

Eet met mate

Niet alleen wélk voedsel je eet, heeft invloed op je stresslevel, ook de hoeveelheid speelt een grote rol. De dopamineboost die je krijgt van lekker eten kan namelijk omslaan. Hoewel kleine hoeveelheden stress kunnen verminderen, kunnen grote hoeveelheden juist voor meer stress zorgen. Wanneer je een klein stukje chocolade eet, beleef je het hele stukje lang plezier. Dat plezier verdwijnt naar mate je te veel ervan eet.

Je vindt het zo lekker dat je het liefst een hele reep opeet, maar de chocolade gaat er niet lekkerder op worden. Uiteindelijk voel je je misschien zelfs misselijk of schuldig en eindig je met nog meer stress dan eerst. Genieten doe je met mate! Besides, dan heb je nog wat lekkers over voor later!

Zie jij de drukte niet meer zitten? Hier zijn 5 makkelijke manieren om je hoofd leeg te maken!