We mogen eraan geloven: het warme weer en daarbij het stralende zonnetje komt weer langzamerhand onze kant op. In de zomer is het een routine, maar in de lente wordt het vaak vergeten: jezelf én je kids beschermen tegen UV-straling. Ook op een zonnige lentedag met de temperatuur van zo’n 20 graden Celsius is de zon gevaarlijk, misschien zelfs wel gevaarlijker dan op een zomerdag. Het is dan ook noodzakelijk om goed voorbereid te zijn. Drink genoeg water, gebruik de juiste zonnebrand én zorg voor een goede zonnebril. En al helemaal als het gaat om je kinderen.

@pexels.com
@pexels.com

Wat is UV-straling?

Ultraviolet – ook wel uv-of ultraviolette straling genoemd – is een elektromagnetische straling die voornamelijk afkomstig is van de zon en niet waarneembaar is met het menselijk oog. Het gevaar van uv-straling heeft niets met hoge temperaturen te maken, maar met hoe sterk de straling van de zon is. Een beetje zon is goed voor iedereen, want het zorgt ervoor dat er vitamine D in de huid aangemaakt wordt. Er zit een maar aan, want te veel blootstelling aan uv-straling vergroot de kans op huid- en oogbeschadiging, en dat is iets wat je graag wil voorkomen. Je hoornvlies kan er zelfs door verbranden (whut!) en wat veel mensen niet beseffen is dat kinderen hier nog vatbaarder voor zijn. Kortom: jezelf en je kids beschermen tegen de lentezon is belangrijker dan je denkt! Lees snel verder.

Tip 1: gebruik altijd een SPF

Wij hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je zonnebrand moet smeren als je gaat zonnen. Toch zijn veel mensen onwetend over het juist gebruiken van SPF-zonnebrand. Ook als je maar even naar buiten gaat, is het belangrijk om je al in te smeren. Kies het liefst voor een zonbescherming met minimaal een SPF 30 of 50. Daarnaast is het belangrijk dat je zonbescherming je zowel beschermt tegen UVA- als UVB stralingen.

Extra tip: veel dagcrèmes bevatten tegenwoordig al een SPF. Handig, want zo is je gezicht altijd goed beschermd tegen de zon. Kies je er écht voor om als doel te gaan zonnen (bijvoorbeeld op vakantie) realiseer je dan wel dat een dagcrème met SPF onvoldoende bescherming biedt voor de gehele dag. Kies daarom liever voor een zonnebrandcrème met SPF 50 speciaal voor het gezicht. Ook is zonnebrand vaak maar een jaar goed, onthoud dus dat je elk jaar een nieuwe fles aanschaft!

Tip 2: smeer je 30 minuten van te voren al in

Een welbekende fout die veel mensen maken: beginnen met smeren als ze hun huid voelen branden in de zon. Je bent dan natuurlijk al te laat, véél te laat. Je huid heeft zeker een half uur nodig voordat de zonnebrand goed is opgenomen. Weet je dat het een zonnige dag wordt en je naar buiten gaat? Smeer je dan in de ochtend al in! We don’t want to see you get sunburned..

Tip 3: koop een geschikte zonnebril

Iedereen zal vast en zeker meerdere zonnebrillen in huis hebben liggen, maar niet elke zonnebril daarvan is geschikt om te dragen in de zon. Een goede zonnebril beschermt je volledig tegen schadelijke uv-straling en verblinding. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je zonnebril perfect is afgesteld zodat er geen zonlicht langs het montuur in je oog valt. Pearle Opticiens kan je goed helpen bij het zoeken naar de ideale match. Een zonnebril moet goed zitten, niet afglijden en de juiste maat glazen hebben waardoor je alles goed en scherp kunt zien. Tot slot moet deze ook rust geven, het is namelijk niet de bedoeling dat je gaat knijpen met je ogen. 

Ook voor je kinderen is het uitermate belangrijk dat zij een kwalitatief goede zonnebril dragen. Hoe jonger het kind, des te kwetsbaarder de ogen. De pupillen van een kind bevatten minder pigment en zijn groter en wijder, daardoor valt er meer zonlicht in de oogjes. Schade aan kinderogen is niet direct merkbaar, maar maakt op latere leeftijd het verschil tussen goed en slecht zien. En dat wil jij als ouder voor zijn toch?

De vier kenmerken van een goede zonnebril

  1. Biedt 100% uv-bescherming.
  2. Heeft minimaal een CE3 markering en voor kinderen zelfs CE4.
  3. Heeft de juiste maat glazen waardoor je alles kunt zien.
  4. Is goed afgesteld door een opticien waardoor die lekker zit, niet afglijdt en er geen schadelijk zonlicht in je oog valt.

Als we de zonnebrillentrend voor de lente en aankomende zomer mogen geloven, zien we vooral cat eye-, rechthoekige- en grote monturen terug. Pearle heeft een groot assortiment aan de mooiste en beste zonnebrillen die perfect bij jouw wensen passen, maar ook bij die van je kleintje. Tegenwoordig zijn er ook veel hippe kinderzonnebrillen te vinden, zoals van Ray-Ban en Solaris. Bij Pearle vind je ook voordelige kinderzonnebrillen voor alle leeftijden: van baby tot peuter en van kind tot tiener. Een kinderzonnebril op sterkte is er al vanaf €60,- en eentje zonder sterkte vind je vanaf €19,-. Go check it out!

Tip 4: voldoende water drinken

Het is zó belangrijk: het drinken van voldoende water. Het menselijk lichaam bestaat voor ruim 60% uit water en zodra je in de zon ligt, droog je (letterlijk) uit. Zorg dat je dit goed op peil houdt door jezelf en je kids constant te blijven hydrateren. Zo voel jij je geen sardientje met knallende koppijn aan het eind van de dag.

Tip 5: vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00

De meeste mensen willen dan juist in de zon gaan liggen, maar deze tijdstippen zijn qua stralingsniveau het gevaarlijkst. Je kunt beter in de ochtend een paar uurtjes zon pakken en eind van de middag. Veel mensen willen zo snel mogelijk een bruin kleurtje krijgen en doen daar vrijwel alles voor. Hier moeten we vanaf, want ook op een bewolkte dag én in de schaduw word je bruin. Zorg goed voor je huidje en dat van je kroost, want voorkomen is beter dan genezen!

Dus wil jij zeker weten dat je met een gerust hart samen met je kids kunt genieten van het warme weer en de stralende zon? Drink dan genoeg water, vermijd de piekuren, kies een geschikte zonnebril bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt of neem een kijkje op de website, en gebruik een goede en vooral nieuwe zonnebrand met hoge factor.

Happy sunny days!

Lees ook: Dit zijn de 5 lekkerste stoffen om in de lente- en zomerperiode te dragen!