De dagen werden weken en weken veranderen in maanden. Thuiswerken, we zijn het inmiddels gewend. Uren in dezelfde houding achter je laptop aan de keukentafel zitten, doet niet zoveel goeds voor je lichaam. Aan het eind van je werkdag kun je wel een goede massage gebruiken. Een thuiswerkdag is zeker niet ideaal, maar je kunt het wel beter voor jezelf maken door middel van deze zes tips.

Scherm hoger zetten

Als je vanuit huis werkt, is de kans groot dat je geen fancy werkplek hebt met drie schermen en een apart toetsenbord. Dat wil niet zeggen dat jij je thuiswerkplek niet kan verbeteren. Als jij de hele dag achter een laptop werkt, is het belangrijk dat deze op ooghoogte staat zodat je niet hele tijd naar beneden aan het turen bent. Je belast hiermee je nek waardoor je ook nog eens hoofdpijn kunt krijgen. Zet je laptop hoger door een laptopstandaard of nog simpeler door een paar boeken op elkaar te stapelen. Daarna moet je alleen nog een apart toetsenbord en muis kopen zodat je echt de ideale werkhouding nastreeft.

Kom je bed uit!

Jaja, je bed zit héél comfortabel, maar onbewust leun je met je schouders al snel te veel naar voren en staat je laptop te laag. Daarom is een bed of bank geen werkplek. Deze plekken zorgen gegarandeerd voor de verkeerde houding. Bovendien kun je werk en privé beter gescheiden houden. Je slaapkamer is de plek waar je slaapt en de bank is jouw moment van ontspanning. Creëer een echte werkplek waar je ook daadwerkelijk werkt.

Move that ass

De manier om rug- en nekklachten te voorkomen of te verhelpen is door veel te bewegen. It’s time to move your ass. Vroeger op kantoor liep je ook honderd keer naar het koffiezetapparaat, dus probeer nu ook regelmatig op te staan. Tijdens de lunch ga je een blokje om, ook al is het maar 10 minuten. Je gaat merken dat het niet alleen goed is voor je rug- en nekklachten, maar ook voor je mind. Heb je geen zin om te lopen? Kies er dan voor om staand te bellen. Je moet die telefoontjes toch afwerken, dus dat kan je ook staand doen.

Simpele oefeningen

Merk je dat je rug, schouder of nek stijf aan begint te voelen? Dan is het tijd voor wat oefeningen. Draai bijvoorbeeld je schouders naar voren en weer naar achteren. Beweeg je hoofd enkele keer van links naar rechts. Maak wat squats of push-ups, dat heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Je bloed begint in ieder geval weer te stromen en jij kunt weer aan de slag.

Zoek warmte op

Belangrijk is dat de temperatuur niet te laag is op je werkplek. Van kou trekken je spieren sneller samen en daar krijg je op gegeven moment last van. Trek een warme, hoge trui aan of draai die verwarming maar een graadje hoger.

Vraag om een massage na je thuiswerkdag

Grote kans dat je dit niet zomaar krijgt, maar je kunt het altijd proberen. Met speciale technieken kunnen de spieren in je rug en nek worden losgemaakt. Kijk wel uit, want dit voelt echt niet altijd prettig aan. Heb je geen partner die zo lief is om je te helpen, ga dan met je rug tegen de muur staan. Plaats een tennisbal tussen de muur en je rug. Vervolgens leun je hier tegenaan en oefen je lichtjes druk uit op de pijnlijke plekken. Daarna voel je je al een stuk beter. Geloof ons maar.

Lees ook: Geen concentratie? Op deze manier blijf je gefocust