We herkennen het allemaal wel: je moet echt aan het werk, maar je hebt geen concentratie. Ook tijdens het thuiswerken is de verleiding soms groot om andere dingen te gaan doen. Je komt echt nergens aan toe, maar je hebt nog zoveel deadlines. Maak je geen zorgen – met deze tips blijf je gewoon gefocust. Kom maar op met die deadlines!

Geen concentratie focus FEM FEM

Leg je telefoon weg

Het klinkt misschien cliché, maar je telefoon wegleggen is één van de beste tips om je te concentreren. Constant al die appjes en geluidjes leiden je ontzettend af. Voor je het weet ben je een kwartier verder met het appen van je vriendin, het scrollen door je Instagram en het stalken van je ex. Doe het niet, leg hem gewoon weg en behoud je focus.

Zorg voor een goede werkomgeving

Een fijne werkplek kan wonderen doen voor je focus. Zorg dat de omgeving van je werkplek goed is, zodat je niet afgeleid wordt. Dus ga niet onder een trapgat zitten en doe je raam niet open voor het omgevingsgeluid. Zorg ook voor een netjes en opgeruimd bureau, zodat je niet teveel prikkels binnenkrijgt. Zorg dat je lekker zit op je stoel en je hebt een goed begin om goed en geconcentreerd te kunnen werken.

Zeg dat je niet gestoord wil worden

Belt je moeder je steeds op om te weten hoe het met je gaat of spamt je collega je constant op je mail over die leuke collega? Zeg dat je even druk bezig bent en niet gestoord wil worden. Zo kan je lekker aan de slag, zonder dat je steeds afgeleid wordt.

Doe één ding tegelijk

Wanneer je allerlei dingen tegelijk gaat doen, ben je totaal niet productief bezig en zal je nooit helemaal opgaan in je werk. Plan je taken in en doe het één voor één. Als je eenmaal je weg hebt gevonden in een taak, zal je die taak binnen no time afronden. Het is gewoon een kwestie van beginnen met je taak en je flow vinden.

Stel een deadline voor jezelf

Stel een realistische deadline voor de taak waar je mee bezig bent. Bijvoorbeeld: over 1,5 uur wil ik mijn opdracht af hebben. Wanneer je dit doet, heb je jezelf ergens aan te houden en zul je minder snel afleiding zoeken. Het is een goede motivatie als je nog heel veel te doen hebt en je maakt ook echt je taken af. Heb je 10 minuten niks gedaan? Dan moet je dus harder aan het werk om je deadline te halen.

Luister muziek

Muziek kan je heel goed helpen wanneer je geconcentreerd moet werken. Nee, dan bedoelen we niet de muziek waar jij heel graag keihard bij meezingt, maar rustgevende muziek die jou niet afleidt. Je komt er makkelijker door in de flow, maar kijk uit dat je niet steeds bezig bent met het veranderen van het liedje wanneer je hem niet leuk vindt. Zet bijvoorbeeld een playlist op Spotify aan of zet de radio aan, dan heb je helemaal niet de neiging om steeds een ander liedje op te zoeken.

Korte pauzes

Wij mensen kunnen nou eenmaal niet uren achter elkaar geconcentreerd bezig zijn. Neem af en toe een korte pauze om even je hoofd ergens anders bij te hebben. Ga bijvoorbeeld even naar de wc, maak een kopje koffie voor jezelf of loop even 10 minuutjes buiten. Je zult merken dat je wanneer je weer aan het werk wil, je veel sneller je focus terug hebt.

Pak een kauwgompje

Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je op een kauwgompje kauwt je veel meer focus hebt. Het is gek, maar het is toch echt waar. Pak er dus lekker een kauwgompje bij en kauw er op los. Je concentratie is binnen no time back.

Heb je doelen voor jezelf gesteld? Met deze 4 simpele stappen bereik je jouw doelen veel sneller.