We nemen ons vaak voor om wat gezonder te gaan leven, en denken vervolgens dat het nodig is om ons hele leven overhoop te gooien (lees: detoxen met citroenwater, beginnen met intermittent fasting, en het volledig schrappen van koolhydraten om maar mee te beginnen). Hoewel dit voor een weekje best prima te doen is, is het op lange termijn vragen om moeilijkheden. De hele dag hangry zijn is ook gewoon géén pretje.

FEM FEM to the rescue! Het hoeft namelijk allemaal niet zo lastig te zijn: met deze 8 gouden regels ben jij binnen no time topfit.

girl salad
@Pinterest

1. Eet niet té veel

Laten we allereerst vooropstellen dat te weinig eten (hi sugar cravings!) óók slecht voor je is. Deze tip is dan ook niet bedoeld voor de dames die op gewicht willen blijven of juist aan willen komen. Heb je wél last van overeten? Maak dan wat slimmere keuzes: bestel niet én een burger én frietjes én een Cola, maar kies wat jij het allerlekkerst vindt.

Zorg er daarnaast voor bij je 3 hoofdmaaltijden dat je een bron van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten hebt. Zo zul je lang een verzadigd gevoel hebben en niet naar de reep chocola grijpen om 4 uur.

2. Eet voornamelijk producten in hun natuurlijke vorm

Focus je op het eten van ‘whole foods’: dit zijn producten die niet bewerkt zijn. Denk hierbij aan: groenten, fruit, noten, peulvruchten en bijvoorbeeld rauwe vis. Om het je gemakkelijker te maken, zeggen we dit: koop vooral producten in de supermarkt die géén marketing nodig hebben.

3. Drink water

Hydration first baby! Water drinken is misschien wel dé nummer 1 tip wanneer je gezonder wilt leven. Ons lichaam bestaat namelijk voor wel 70 (!) procent uit water: we zijn dus basically komkommers met gevoelens. Veel water drinken heeft tal van voordelen waaronder het afvoeren van afvalstoffen. Plus, het helpt ook bij het afvallen. Win win!

4. Beweeg elke dag

We weten allemaal dat het goed voor ons is om te bewegen: het liefst minstens 60 minuten per dag. Pak bijvoorbeeld de fiets naar je werk in plaats van de metro, of ga met je vriendin een avondwandeling maken in plaats van op de bank neer te ploffen (guilty!) met een zak chips.

5. Lift regelmatig zware gewichten

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je regelmatig zware gewichten lift, je langer leeft. Nu hoef je echt niet elke dag als de hulk in de gym te staan: je kunt ook thuis zelf met wat gewichtjes aan de slag te gaan.

6. Slaap 8 uur per nacht

Dit puntje wordt vaak vergeten maar is juíst enorm belangrijk! Slaap heeft namelijk ontzettend veel invloed op hoe we ons voelen: zowel mentaal als fysiek! Daarnaast is het enorm belangrijk voor de sporters onder ons: wanneer je niet goed slaapt zullen je spieren niet de kans krijgen om zich te herstellen.

Gemiddeld hebben we zo’n 8 uur slaap per nacht nodig, maar dit kan wat verschillen per persoon. Je zult merken dat wanneer je een goede nachtrust hebt, je je meteen blijer en happier zult voelen.

7. Beheer je stress

Slecht nieuws voor de stresskippen onder ons: stress is funest voor de gezondheid! Altijd maar ‘druk zijn’ en ‘aan staan’ is dus helemaal niet cool. Kunnen we allemaal stoppen met het glamorizen van overwerken? Amen!

8. Wees een goede vriend(in)

Uit onderzoek blijkt dat wanneer we waardevolle relaties hebben, we onze levensduur verlengen. Steek daarom wat éxtra aandacht in je relaties: dit hoeft géén romantische relatie te zijn. Stuur een bloemetje naar je beste vriendin of maak je lover zijn lievelingseten klaar. Wanneer je iets goeds voor een ander doet, zul je jezelf ook beter voelen!

avocado toast
@Pinterest

Lees ook: De top 5 gezondheidsproducten van 2021