Als mens hebben we helaas allemaal wel slechte gewoonten, we zijn nou eenmaal niet perfect. Toch betekent dat niet dat we er niet aan hoeven te werken. We kunnen namelijk van alles doen om slechte gewoonten zoals té veel roken, drinken of junkfood eten af te leren. Wij geven je de zeven beste tips om af te rekenen met een slechte gewoonte.

Tips om af te rekenen met een slechte gewoonte

We hebben dus inderdaad allemaal wel een slechte gewoonte waar we het liefst vanaf willen. Heb jij er al eentje in je hoofd? Je kunt er tegenop zien om hiermee af te rekenen, maar eigenlijk is het alleen maar goed om dit te doen. Uiteindelijk zal je jezelf alleen maar beter voelen als je afrekent met de dingen die ervoor zorgen dat je je niet verder kunt ontwikkelen. Dit zijn tips om af te rekenen met een slechte gewoonte.

1. Maak een lijst met negatieve gevolgen van jouw slechte gewoonte

Allereerst is het belangrijk om in kaart te brengen wat deze slechte gewoonte met jou doet. Alle slechte gewoonten hebben negatieve consequenties. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je de slechte gewoonte (en de negatieve gevolgen) minder goed kunt negeren. Het geeft je misschien net wat meer motivatie om te werken aan jezelf, omdat je beter weet wat het doet met jou en de mensen om je heen.

2. Maak een lijst met de positieve gevolgen van stoppen met jouw slechte gewoonte

Als je dan toch bezig bent met lijstjes maken, kun je meteen door met het volgende lijstje. Het is namelijk ook belangrijk dat je in kaart brengt wat de positieve gevolgen zullen zijn van stoppen met een slechte gewoonte. Uiteindelijk levert het je namelijk onwijs veel op. Als je weet wat je eruit haalt, weet je ook meteen waar je het voor gaat doen!

3. Ga opzoek naar een onderliggende probleem van jouw slechte gewoonte

Als je niet weet wat het probleem is, wordt het lastig om ermee te stoppen. Je moet voor jezelf heel duidelijk hebben waarom je écht moet stoppen met deze gewoonte, want anders kun je een goede afloop wel op je buik schrijven. Een reis naar binnen is dus nodig om er beter uit te komen.

4. Vervang je slechte gewoonte voor wat anders

Het kan moeilijk zijn om zomaar van een slechte gewoonte af te komen, want je bent het nou eenmaal gewend. Wat dus echt zou helpen is om op zoek te gaan naar een vervangende bezigheid. Eet bijvoorbeeld een appel op het moment dat je eigenlijk een sigaret zou willen roken óf ga een wandeling maken in plaats van dat je 30 minuten scrollt op Instagram.

5. Stel doelen voor jezelf

In stapjes werken, werkt voor iedereen het beste. Vooral als je ook steeds beloond wordt voor een nieuw behaald doel! Zorg er dus zeker voor dat je een aantal doelen stelt voor jezelf en beloon jezelf met dingen die je graag zou willen hebben of doen. En onthoud: kleine stapjes werken altijd beter.

6. Zoek hulp

Er is niets mis met hulp zoeken. Denk je dat je er niet uitkomt alleen? Dat is geen gekke gedachte, want het is een eenzaam proces. In dat geval kun je het beste hulp zoeken bij een goede vriendin of een therapeut. Op die manier kun je het van je afpraten, waardoor je het misschien wat beter kunt verwerken.

7.  Wees niet te hard voor jezelf

We zijn gemakkelijk te hard voor onszelf, waardoor we uiteindelijk altijd vinden dat we falen. Dit zorgt voor grote teleurstellingen en terugvallen. Op die manier kom je nooit af van een slechte gewoonte. Geef jezelf de tijd, wees lief voor jezelf als je een terugval hebt en stop niet met werken aan jezelf. You deserve it!

Lees ook: 5 slechte gewoonten die zorgen dat jij nooit rijk zal worden