We zijn allemaal als het goed is wel bekend met de term narcisme en schreven onlangs ook over het herkennen van een narcist.  Een narcist toont een vorm van gedrag dat gekenmerkt wordt door een obsessie met het eigen uiterlijk, eigen persoonlijkheid, egoïsme en een gebrek aan inlevingsvermogen. Herken jij deze eigenschappen toevallig in je partner? Zo jaar, hoe ga je er dan mee om? Wij geven jou wat tips die essentieel zijn voor als je partner een narcist is.

relatie narcist FEM FEM

Even over narcisten

Wat narcisten voornamelijk doen is denken aan hun eigenbelang. Ze zijn er ook niet vies van om andere mensen te ‘gebruiken’. De een reageert anders op een narcist dan de ander. Kom vooral in je eigen kracht te staan, zo leer je de spelregels kennen van het spel wat de narcist speelt.

Is hij of zij het?

Er wordt tegenwoordig al snel gedacht dat iemand een narcist is. Nee, als je een selfie maakt of voor de spiegel staat dan ben je niet meteen een narcist. Ook is narcisme is niet te vergelijken met het hebben van de griep. Het is een stoornis. Er zijn op het internet een hoop definities te vinden over wat nou narcisme is en wanneer je het bent. Je bent een narcist als je bent gediagnosticeerd door een psycholoog met narcisme. Niet alleen de persoon zelf kan last hebben van dit gedrag, maar ook hun partners, familie en vrienden. Dus, hoe ga je hier mee om?

Tips om om te gaan met je narcistische partner

Heb je te maken met een narcistische partner? Doe vooral dan de volgende:

  1. Accepteer dat hij het is en dat je het niet altijd even goed zal begrijpen.
  2. Geef je partner niet het gevoel dat hij of zij verantwoordelijk is voor zijn misbruik.
  3. Onderschat het gedrag van je partner niet. Hij of zij kan namelijk erg manipulatief zijn.
  4. Geloof dus niet alles wat hij of zij beweert.
  5. Laat geen medelijden zien, daar is namelijk geen reden voor.

Coach Charlotte van der Hoeven schreef een aantal stukken voor onze collega’s van Ze.nl over niet alleen het herkennen van een narcist, maar vooral ook hoe je met ze om moet gaan. “Iemand die stevig in zijn schoenen staat, heeft de instelling, ‘Geen woorden, maar daden”. En juist bij narcisten is deze stelling zo extreem belangrijk, omdat deze extreem veel mooie woorden en beloftes maakt. Als je heel erg overtuigd bent van bovengenoemde stelling, zal je merken dat al deze mooie woorden je veel minder raken, omdat je iemand beoordeelt op zijn gedrag,” aldus Charlotte. Meer weten over hoe je weerbaar kunt zijn tegen een narcist? Lees het hier.