Stoppen met roken is voor vele een newyear resolution. Niet gek ook, want sigaretten worden alleen maar duurder en de verkooppunten dalen met de dag. Het is natuurlijk ook mega slecht voor je, maar dat hoeven we je niet nogmaals te vertellen. Wat we wel kunnen doen is je tips geven die je kunnen helpen om uiteindelijk te stoppen met roken. Je houdt er ten eerste geld aan over, het is gezonder voor je als je geen sigaret meer aanraakt en je wikt jezelf los uit toch wel een verslaving.

Wacht een paar minuten

Tip 1. Als je zin hebt in een sigaret, wacht dan even een paar minuten. Je zult merken dat je trek in die sigaret langzaamaan verdwijnt. Als je aan het wachten bent is het handig om afleiding te zoeken: kijk een leuk filmpje, bel een vriendin of lees wat.\

Bereken de uitgave

Roken is duur, dat weten we allemaal. Als je elke dag bijhoudt hoeveel je bespaard is dit ook een motivatie om door te gaan. Je kan dit op papier, op je telefoon of zelfs via een app doen!

Write it down

Schrijf op waarom je wil stoppen. Als je een keer een moeilijk moment hebt, kan je dat lijstje er altijd even bij pakken. Zo herinneren je jezelf waarom je het ook alweer deed. Wees positief: je hebt besloten niet meer roken, maar wat wil je wél? Je gezond voelen, een goed voorbeeld zijn voor de mensen om je heen, geld overhouden?

Gooi dingen weg die je doen denken aan roken

Asbakken? Aanstekers? Vloeitjes? Weg ermee! Het enige wat die dingen doen is je herinneren aan roken en daarbij: je hebt ze toch niet meer nodig!

Beloon jezelf

Stoppen met roken is super lastig en natuurlijk ENORM knap als het je lukt. Als je stopt met roken bespaar je natuurlijk ook ontzettend veel geld. Probeer daarom een deadline voor jezelf te stellen en als je die gehaald hebt, kun je iets leuks voor jezelf kopen. Zo heb je een doel en werk je ergens naartoe.

Zoek steun

Stoppen met roken is super lastig. Ook als je al gestopt bent kan je dit nog steeds als lastig ervaren. Neem daarom altijd contact op met je huisarts of met een coach als je het moeilijk hebt.

Distantieer jezelf van rokende vrienden

Je kunt nog zo goed bezig zijn, maar als je vrienden nog steeds roken en jij daar dagelijks bent, schiet het natuurlijk ook niet op. Je wordt dan constant in de verleiding gebracht en dit wil je juist vermijden. Dit betekent natuurlijk niet dat je je vrienden niet kunt zien, maar geef goed aan waar jij mee bezig bent en of ze rekening met je willen houden.

Samen stoppen is beter dan in je eentje

Eigenlijk kun je deze ook koppelen aan de vorige. Heb jij een familielid, vriendin of huisgenoot die ook wil stoppen? Doe het dan samen! Als je het met zijn tweeën doet kun je elkaar goed motiveren als één van de twee het moeilijk heeft. Natuurlijk moet je het uiteindelijk zelf doen, maar een beetje hulp kan nooit kwaad.

Go girl, you got this!

bridget

Niet alleen roken is slecht voor je. Deze drie dagelijkse gewoontes zijn net zo evil.