Hoewel Dry January voor veel mensen al een hele opgave was, zijn er ook mensen die zo’n alcoholvrij leventje wel zien zitten. Of het nou voor je shape is, je gezondheid of om je vanaf nu de gezellige feestjes wél te kunnen herinneren: een leven zonder alcohol heeft best veel voordelen! Stoppen met drinken is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hier zijn 5 tips om minder alcohol te drinken!

@WeHeartIt
@WeHeartIt

1. Houd een alcoholdagboek bij

Als je het idee krijgt dat je meer alcohol drinkt dan je eigenlijk zou willen, is het handig om bij te houden wat en wanneer je drinkt. Noteer erbij wat de aanleiding was. Was het een verjaardag, een feestje of dronk je juist uit stress of verveling? Na een tijdje zal je waarschijnlijk een patroon zien in je drinkgedrag. Zo kan je voor jezelf bepalen op welke momenten je jezelf wel een drankje gunt en op welke momenten je voortaan een drankje gaat overslaan. Een alcoholdagboek maakt je dus bewust van hoeveel je drinkt. Pas dan kan je je drinkpatroon veranderen!

2. Maak een lijstje

Iedereen heeft zo zijn redenen om minder te gaan drinken. We kennen het allemaal wel: je krijgt een biertje aangeboden en bent spontaan vergeten waarom je ook alweer zou stoppen met drinken. Om dat te voorkomen, moet je heel simpel een lijstje maken met de redenen. Stop hem in je jaszak en lees hem nog eens door voordat je naar dat feestje gaat. Blijf jezelf herinneren aan het doel dat je voor ogen hebt en je zal hem binnen no time halen!

@Weheartit
@Weheartit

3. Wissel alcohol af met water en fris

Drink jij gerust tien biertjes op een gezellig feestje? Heel gek is dat niet: het is namelijk zo dat je van alcohol dorst krijgt. Na een biertje de dorst lessen met nóg een biertje, gaat dus waarschijnlijk niet lukken. Het is daarom belangrijk dat je de alcohol afwisselt met water of frisdrank. Zo eindig je niet in die eindeloze biertjesstreak en voel je je de volgende ochtend een stuk beter dan voorheen!

4. Zorg voor alcoholvrije alternatieven

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alcoholvrije bieren, wijnen en cocktails te vinden in de supermarkt en de kroeg. Drink je veel thuis? Haal dan in plaats van het gewone bier een sixpack alcoholvrij bier in huis. Zo heb je in ieder geval iets wat verdacht veel in de buurt komt van alcohol, wanneer je er trek in krijgt!

5. Prepare yourself

Is de verleiding van een lekker wijntje of biertje wanneer je op een feestje bent zo groot? Zorg dan dat je er voorbereid naartoe gaat. Spreek met jezelf af hoeveel drankjes je die avond wil drinken en probeer je daaraan te houden. Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als iemand je een drankje aanbiedt. Ook is het handig om het je vrienden te laten weten zodat ze in plaats van een biertje een cola in je handen duwen! Samen sta je sterker toch?

Ben je nog niet helemaal overtuigd om minder te gaan drinken? Check hier de voordelen van stappen zonder het nuttigen van alcohol!