Jaloezie is voor niemand leuk. Het is niet alleen super vervelend voor jou, maar ook voor de persoon waar je jaloers op bent. Hoe erg je de jaloerse gevoelens ook probeert te onderdrukken, je zal je altijd nét iets anders gedragen met diegene in de buurt. Wanneer je jaloezie de overhand neemt, kan je zomaar goede vrienden of je grote liefde verliezen. Maar hoe voorkom je dit nou? Met deze tips leer je op de juiste manier om te gaan met je jaloezie!

1. Relativeer!

Jaloezie komt vaak voort uit de gedachte dat iemand anders perfect is, altijd de wind mee heeft of niks fout kan doen. Dat is natuurlijk niet waar! Probeer daarom je extreme gedachtes te relativeren en je in de ander te verplaatsen. Iedereen heeft zijn eigen issues, waar je misschien helemaal niks van af weet. Het mag dan misschien wel lijken alsof iemand het perfecte leven heeft, het hoeft helemaal niet zo te zijn. Vergeet daarom nooit te relativeren!

2. Stop met jezelf met anderen te vergelijken

Wanneer je altijd maar jezelf vergelijkt met anderen, zal je al snel jaloers worden. Er zullen altijd mensen zijn die net iets slimmer, knapper, handiger zijn dan jij. So what? Elk mens is nou eenmaal anders. De eigenschappen, talenten en schoonheden van anderen zeggen helemaal niks over hoe leuk, getalenteerd en knap jij bent. Stop daarom met het continu vergelijken van jezelf met anderen. Niemand kan de beste, leukste of knapste zijn, dus why bother?

3. Corrigeer jezelf

Jaloezie is iets waar je je niet voor hoeft te schamen. Iedereen is namelijk wel eens jaloers. Wat wel belangrijk is, is dat je bewust bent van je jaloezie, zodat je er rekening mee kan houden. Jaloezie kan de sfeer tussen twee mensen namelijk goed verpesten. Merk je dat je sneller geïrriteerd, chagrijnig of kortaf tegen iemand doet terwijl daar helemaal geen reden voor is? Let hier dan op en probeer jezelf te corrigeren. Een goede vriendschap mag niet ten koste gaan van een beetje jaloezie!

4. Praat erover

Hoe moeilijk het ook is om toe te geven dat je jaloers op iemand bent, het kan enorm helpen om van je jaloerse gevoelens af te komen. Niet alleen is het een manier om onterecht cranky gedrag naar diegene uit te leggen, ook krijgt die persoon de kans om te laten zien dat zijn of haar leven misschien helemaal niet zo rooskleurig is als jij had gedacht. Soms is dat nodig om te realiseren dat die persoon ook maar een mens is als jij en ik. Door het gesprek aan te gaan, verandert jaloezie dan ook vaak in bewondering of inspiratie!

5. Werk aan je eigenwaarde

Jaloezie is meestal een teken dat je zelf onzeker bent over bijvoorbeeld je persoonlijkheid, uiterlijk of andere eigenschappen. Leer om trots te zijn op wie je bent en accepteer dat je sommige dingen nou eenmaal niet kan veranderen. Hoe meer je werkt aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde, hoe minder je jezelf zal willen veranderen om in het ‘perfecte plaatje’ te passen. Check hier dingen die je kan doen om je zelfverzekerder te voelen. Be the best version of you!

Wil jij de jaloezie op andermans uiterlijk loslaten? Check hier de spoedcursus Body Positivity om je fantastisch te voelen over jouw lichaam!