Beginnen met werken na de geboorte van een kind is uiteraard een grote verandering in je leven. De grootste verandering is natuurlijk je kind maar op werkvlak wil je het liefst exact hetzelfde te werk gaan zoals je het pre-baby tijdperk altijd deed. Maar eerlijk, it’s easier said than done. De prioriteiten die je voorheen had qua dagindeling zijn gewoon anders. Tenminste, zo is het wel bij mij gegaan toen ik weer aan het werk ging.

werken na baby FEM FEM

De eerste paar weken dat je terug bent ben je vooral bezig met het navigeren van hoe je én kan zorgen dat alles op werk goed gaat maar natuurlijk ook hoe je een huishouden blijft runnen mét baby.

Wees vooral geduldig

Toen ik zelf weer aan het werk ging had ik het idee dat ik alles exact weer kon oppakken zoals ik het had achtergelaten maar kwam er vrij snel achter dat dit niet zomaar kan en weet je wat, dat is oké. Je hoeft niet gelijk alles perfect te doen de eerste dag dat je weer terug bent. Zelfs niet de eerste week. Je moet jezelf de tijd gunnen om je draai weer te vinden. Ga niet gelijk belangrijke afspraken inplannen of überhaupt ja zeggen op projecten waarvan je weet dat je daar enorm veel uren in moet gaan steken. Uren waarvan je nog niet zo goed weet hoe je ze moet inplannen want je bent pas nét weer terug en hebt nog geen vaste ritme. Kortom, wees geduldig en kijk vooral wat qua indeling van je dag het fijnst voelt.

Vertrouw de kinderopvang

Of het nou een oma of opa is of kinderopvang wat je met je partner hebt gevonden – vertrouw erop dat er hartstikke goed wordt gezorgd voor jouw kind. Dit geeft je rust. Wat je eventueel zelfs zou kunnen doen om alvast te wennen is dat je een week voordat je officieel weer begint alvast kijkt hoe het gaat met opvang. Dan heb je gelijk een soort ochtendindeling en weet je hoe het ’s ochtends zal zijn de dagen dat je naar kantoor moet.

Maak duidelijke grenzen

Waar ik eigenlijk hiermee op doel is dat je, zodra je terug bent, met je collega’s moet zitten om het te hebben over je uren op kantoor. Het kan natuurlijk dat jij weer vollebak 5 dagen in de week aan het werk gaat maar sommige moeders kiezen ervoor om minder uren te gaan werken. Ik maak even gebruik van mijn eigen situatie want, samen met mijn partner, hebben wij ook besloten dat ik iets minder uren ga werken. Zorg dus, mocht jij dit ook besluiten, dat je met jouw team op kantoor dit bespreekt. Dat zij weten wanneer je wel of niet op kantoor bent zodat zij duidelijk weten wanneer jij wel en niet bereikbaar bent.

Communiceer je verwachtingen

Jij hebt natuurlijk een dagplanning waar jij je aan moet houden – strikte tijden dat je thuis moet zijn om weer voor je kind te zorgen. Wees dus op kantoor heel duidelijk met werkverwachtingen. Stel, een collega komt naar je toe om te vragen of je met een project kan helpen vraag dan gelijk per wanneer ze je hulp nodig hebben, of het project prioriteit heeft en hoe lang ze denken dat je ermee bezig zult zijn. Hiermee kan je gelijk duidelijk maken of het wel of niet haalbaar voor je is.

Zorg voor een fijne support systeem

Er zijn ouders die zich schuldig voelen dat ze werken (zowel mama’s en papa’s) en niet bij hun kind zijn (parent guilt of mommy guilt noemen ze het altijd in het engels) en ook mensen die zich schuldig voelen tegenover hun collega’s dat ze minder werken of ‘vroeger’ naar huis gaan om voor hun kind te zorgen. In zo’n situatie is het gewoon cruciaal dat je mensen om je heen hebt die daarin supporten – collega’s, vrienden en familie. Mensen waarmee je kan praten die je een gerust hart geven en je laten weten dat het helemaal oké is als je weer werkt of minder werkt.

Neem tijd voor jezelf

Tijd alleen. Even geen baby, geen huishouden, geen werk. Je zult merken dat zelfs een uurtje even sporten je ontzettend veel rust geeft.

Kortom, zorg vooral met alles dat het fijn voelt. Ja, aan het begin is alles wennen maar cijfer jezelf vooral niet weg.

Lees ook: waarom het oké is om niet op een roze wolk te zitten na de geboorte van jouw baby.