Emotionele vrouwen kunnen het beamen: dat traantje moet regelmatig weggepinkt worden. Of het nu tijdens een discussie of tijdens die mega romantische film is, we laten alles gaan. Het voelt namelijk best vaak alsof we simpelweg niet anders kunnen. De tranen komen nou eenmaal en het voelt eigenlijk onmogelijk om ze tegen te houden. Word jij af en toe gek van die tranen van woede en verdriet en zou je willen dat je ze tegen zou kunnen houden? Wie weet heb je wat aan deze tips.

tranen van woede en verdriet
Bron: Gossip Girl

Huilen is normaal

We zijn allemaal wel eens verdrietig of onwijs boos. Juist in dat soort situaties is het helemaal niet gek dat je je emoties laat gaan en dat je moet huilen. Toch voelt het soms niet zo fijn en doe je het gewoon liever niet. Maar zie dan maar eens die tranen tegen te houden… dat lijkt onmogelijk. We know.

Voordat we verdergaan met de goede tips, is het belangrijk dat je begrijpt waarom je huilt. Op die manier leer je je eigen lichaam en emoties namelijk beter kennen. Eigenlijk is huilen dé manier voor je lichaam om van stressgevoelens af te komen. Dat is dan ook de reden dat je je vaak zo opgelucht voelt nadat je een goede huilbui hebt gehad. Je hebt simpelweg alles eruit gehuild en dat zorgt meteen voor opluchting.

Tranen van woede en verdriet tegenhouden doe je zó:

Het is zeker niet de bedoeling dat je altijd je tranen tegenhoudt. Sterker nog: het is juist goed dat je af en toe even en potje kan janken, want dat lucht alleen maar op. Toch komt het niet altijd even goed uit en wil je die tranen van woede en verdriet soms gewoon héél even uitstellen. Dat kan met de volgende tips.

1. Ademhaling is belangrijk

In plaats van dat je je focust op je gevoelens, kan het helpen om te focussen op je ademhaling. Goed in en uitademen zorgt ervoor dat je tot rust komt en dat je de tranen weg kunt slikken. Tijdens het huilen is je ademhaling namelijk een stuk minder stabiel en zal je moeten happen naar adem. Juist daarom is het zo belangrijk dat je regelmatig blijft ademen.

2. Span je spieren aan

Wil je liever niet in huilen uitbarsten? Dan is het belangrijk dat je je even focust op iets heel anders. Iets wat in dit soort situaties kan helpen is het aanspannen van al je spieren en ze daarna weer ontspannen. Herhaal dit een aantal keer en focus je daarop. Je zal merken dat je emoties een beetje op de achtergrond raken.

3. Drink een koud glas water

De zenuwen in je gezicht zullen je tranen prikkelen dus het belangrijkste is dat je dit tegenhoudt óf dat je je zenuwen gewoon even afleidt. Door een glas ijskoud water te drinken zorg je voor dat laatste. Het zal de aandacht verleggen naar het koude water in plaats van de reden waarom je moet huilen.

4. Tellen

Zorg ervoor dat je gaat tellen. Tellen zorgt ervoor dat je beter gaat ademhalen, meer zuurstof binnenkrijgt en dus rustiger wordt. Tellen tot tien werkt dus écht!

5. Maak een wandeling

Als het in de situatie mogelijk is, kun je er ook voor kiezen om er even uit te stappen. Door een pauze te nemen heb je de kans om het een en ander even op een rijtje te zetten. We raden je aan deze pauze te nemen door een wandeling te maken. De frisse lucht zal je namelijk ook goed doen.

Lees ook: Tips tegen anxiety die *wel* helpen