Ben jij een echte kaaslover en kun je er geen genoeg van krijgen? Dan is
vakantie hét moment om nieuwe kazen uit te proberen. Maar daarvoor moet je wel op de goede plekken zijn! Deze Europese vakantiebestemmingen staan bekend om hun heerlijke kazen.
Europese vakantiebestemmingen met de beste kazen
We moeten toegeven: wanneer wij op vakantie gaan, is niet alleen de omgeving en het weer belangrijk is. Ook het eten vinden we heel belangrijk, want dat moet je immers ook meerdere keren op een dag doen. Niet voor niets staan landen als
Spanje en
Griekenland hoog bovenaan op het lijstje van onze favorieten, omdat de keukens gewoon geweldig zijn.
Of het nu om lekkere drankjes, goed vlees of fijne kazen gaat: alles is welkom. Maarre, het fijne is wel dat je lekker van alles kunt uitproberen wanneer je in het buitenland bent. De echte kaasliefhebbers doen dat ook als ze op vakantie zijn. In ons eigen kikkerlandje kunnen we er natuurlijk ook wel wat van als het gaat om kaas. We maken heerlijke kazen en daar kunnen we ultiem genieten. Maar toch zijn we van mening dat we echt zeker niet de enige zijn. In veel andere Europese landen weten ze ook wel hoe ze goede kaas moeten maken. Enne, daar proeven we dan natuurlijk graag wat van.
Valle d'Aosta, Italië
Als er een land goed is met kaas, is het Italië wel. Van jong tot oud, en van hard tot zacht. Werkelijk alles komt hier voorbij. Vaak gebruiken Italianen het als ingrediënt voor in hun heerlijke pasta's of op pizza's, maar gewoon voor de borrel is ook mogelijk. De regio Valle d'Aosta, in het noorden van Italië, staat bekend om Fontina. Deze zachte kaas van koeienmelk heeft een goede diepe nootachtige smaak en is perfect om te serveren in gerechten waarbij de kaas gesmolten moet worden.
Pagazzano, Italië
En we blijven nog even in het heerlijke Italië. De Italianen zijn ze er nog niet helemaal over uit, maar in Pagazzano weten ze het zeker. Dit is dé plek waar Gorgonzola is ontstaan. Daar denken ze in het stadje Gorgonzola heel anders over, maar dat maakt voor ons natuurlijk niks uit. Het gaat om de smaak! Heerlijke pikante en zoete kazen gemaakt bij de Arrigoni kaasmakers.
La Mancha, Spanje
We gaan door naar Spanje. Het land van de tapas en cervezas! Enne, ook kaas heeft een vast plekje op de tapaskaart, want zeg nu zelf: kaas is natuurlijk een perfect borrelhapje. In heel Spanje kun je dus je geluk niet op als je van kaas houdt, maar in La Mancha al helemaal niet. Daar vind je de Manchego-kazen, een beetje pikant en lekker zout. Top voor tijdens een namiddag in het zonnetje met een koude cerveza!
Navarra, Spanje
In het noorden van Spanje vind je ook nog Idiazabal. Deze schapenkaas is ook zeker een aanrader om eens uit te proberen. Hij is een beetje rokerig qua smaak, maar heeft ook een kleine zoete touch van karamel. Met een glas rode wijn en deze kaas op een plankje, kun je heerlijk vertoeven.
Savoie, Frankrijk
Last but not least: Frankrijk! Ook in Frankrijk kunnen ze er wat van. In de regio Savoie, in de valleien de Beaufortain, de Tarentaise, de Maurienne en in een deel van de vallei van Arly, wordt Beaufort gemaakt. Een hard kaasje met een licht pikante smaak. Helemaal geen straf om even te proeven! Enjoy!