Je wilt er binnenkort even lekker tussenuit met je vriendinnen, vriend of je familie, maar je loopt toch elke keer weer vast op die verdomde vliegtickets. De ene keer kun je ze niet vinden en de andere keer zijn ze weer een stuk duurder dan een uur daarvoor. Wij blijven natuurlijk Nederlanders die graag zo goedkoop mogelijk op vakantie gaan, gelukkig zijn daar trucjes voor die je een hoop geld kunnen besparen.

goedkoop vliegen FEM FEM

Zoek in een incognito venster

De eerste stap is het openen van een incognito venster. Dit houdt in dat je cookies niet worden opgeslagen. Vliegtuigmaatschappijen onthouden namelijk alles wat je doet en wat je op zoekt, waardoor ze gemakkelijk de prijs kunnen aanpassen van vluchten die je al eerder bekeken hebt. Wanneer je in een incognito venster zoekt, heb je dit dus niet. Door in je browser rechtsboven op de bolletjes te klikken (waar je ook je geschiedenis vindt) of met de toetsen combinatie Ctrl/Cmd-Shift+N, kun je een incognito venster openen.

Retour of enkeltje

Soms kan het je veel geld schelen om twee enkeltjes te boeken in plaats van een retourvlucht. Bovendien, wanneer je een weekendje weg wilt en een bepaalde vliegtuigmaatschappij biedt alleen tickets aan van vrijdag tot en met dinsdag, is het handiger om twee enkeltjes te boeken bij verschillende vliegtuigmaatschappijen.

Tijdstip

Vaak wordt gezegd dat last-minute vluchten het goedkoopst zijn, maar dit is lang niet altijd het geval. Het blijkt dat de beste tijd om te boeken 7 maanden óf 6 weken voor de vlucht is. Wanneer je 6 weken van te voren boekt, willen vliegtuigmaatschappijen van de laatste stoelen die ze nog over hebben af. Een vroegere last-minute maakt niet veel verschil.

Vanuit een ander land boeken

Het televisieprogramma Radar heeft onderzocht dat het boeken vanuit een ander land soms tientjes, maar soms ook honderden euro’s kan schelen. Door bijvoorbeeld aan te geven dat je vanuit Argentinië boekt, maar wel gewoon vliegt vanaf Schiphol. Een vliegticket boekt naar Buenos Aires, kost dit je zo’n €950,-. Wanneer je dezelfde vlucht vanuit Nederland boekt, betaal je ruim €1.800,-. Aangeven dat je vanaf een andere bestemming boekt kan niet alleen veel schelen en geld, maar ook in reistijd.

Boek je vlucht op dinsdag

Op dinsdag en woensdag zetten veel vliegtuigmaatschappijen nieuwe acties online, omdat ze dan weten of de vluchten voor het weekend vol zitten of niet. Een andere goede tijd om te boeken is ’s nachts. Dan zijn er namelijk weinig bezoekers op de site. In het weekend, wanneer de meeste mensen een vliegticket boeken, zullen de prijzen stijgen. Vliegtuigmaatschappijen weten dit en spelen in op dit hogere bezoekersaantal, door de prijzen te verhogen.

Lees ook: de 4 redenen waarom reizen met je lief goed is voor je relatie.